KETTLEBELL



LÖRDAGEN STARTADE med powerwalk och därefter några kettlebell övningar. Kettlebell kommer från Ryssland och är en vikt gjord av gjutjärn som ser ut som en kanonkula med ett handtag på. Fördelen med kettlebell framför vanlig träning är att kettlebell bidrar till att kroppen måste arbeta som en sammansatt enhet, istället för att den delas upp i mindre delar som tränas var för sig. Detta beror på kanonkulans form inte centreras över basen, vilket innebär att kettlebell påverkar armen, axeln i flera olika riktningar. På grund utav att kettlebell aktiverar flera muskler i kroppen samtidigt och att kroppen måste arbeta med en bra syresättning bidrar träningen dessutom till en mycket effektiv fettförbränning. Man får alltså allt i ett. Och träningstiden. Den kan halveras. 

FREDAGSMYS



OJ OJ vilken stressig dag. Har stressat runt på hundra olika håll men endå inte hunnit med allt vad jag skulle. Vasen eller skålen på bilden har inhandlats och floristen gjorde ett strålande jobb när hon satte ihop den urtjusiiga kreationen av orkidéer. Kvällen har sedan spenderats i goda vänners lag. Fina kompisparet Sofie och Fredrik har varit här. Vi har ätit gott, drömt oss bort på en solig strand i Thailand och självklart hejjat fram allas favorit Erik, i Idols fredags final.  


LEDIG FREDAG




ÄNTLIGEN fick jag sova ut. Så härligt och sova tills man vaknar av sig själv. Kände att jag verkligen behövde sova ut ordentligt efter min upp och ner vecka. Fredagen startade med en skön powerwalk. Blå himmel och riktigt kallt ute. Härligt. Sedan var det bara att börja beta av den minst sagt gedigna att göra listan.

VACCINERAD

JAHA, DÅ VAR MAN VACCINERAD MOT SVININFLUENSAN. Svininfluensan har ju varit dagens snackis ett bra tag nu, och många olika åsikter har diskuterats. Själv var jag först väldigt skeptisk till om jag skulle vaccinera mig eller inte. Men nu känns det som en självklarhet. Tänkte lite taktiskt i att vaccinera mig nu innan helgen, ifall några biverkningar skulle få för sig att dyka upp. Dem säger ju att ungeför 10-20% drabbas utav en lätt sjukdomskänsla dagarna efter vaccineringen. Och ömhet i armen i drygt en vecka, är en vanlig förekommande biverkning. Ömhet i armen, den biverkan råder nu starkt i min vänstra arm. Jag håller dock tummarna för att detta är det enda jag kommer känna efter vaccinationen. Men som sagt, hellre sjuk i några dagar än kanonsjuk i svinis i flera veckor.



JETLAGGAD

KAN DETTA VARA ORSAKEN till min otroliga trötthet denna vecka? En timmes skillnad till vintertid. Inte kunde jag tro att denna fjuttiga timma kunde påverka kroppen. Men jo, det kan den visst göra. Enligt Rix fm blir en viss procent (dock inte så hög) påverkade i form utav trötthet, i upptill en vecka efter vintertids inställningen. Och en del blir till och med så trötta att de inte klarar av att gå till arbetet. Så illla är det dock inte för mig. Men usch vad trött jag har varit. Nu ska jag trotsa min trötthet bege mig till Caroline för den traditionella onsdags kvällen som bjuder på Bonde, Grey´s och True Blood.



TRÖTT, TRÖTTARE

TRÖTTAST. Det är passande ord som beskriver mig just nu. Helt slut är jag. Jobbat hela dagen. Kom hem och var trött som aldrig förr. Kände jag för att träna? Nej, inte direkt. Men måndag innebär ju bodystep. Och de två senaste måndagarna har jag haft ursäkter som gjort att jag legat hemma i soffan istället för att träna. Så efter lite argumentation med mig själv så begav jag mig bort till gymmet. Bodystep är ju trots allt veckans favorit pass. Det är tufft, svettigt och superkul. Ett pass där du får allt, kondition, intervalltoppar och styrka. Nu sitter jag här hemma, svettig och nöjd och känner att träningsvärken, den kommer nog infinna sig i de flesta muskler imorn. Men. Det är det värt.

VARFÖR?

Jag blir så ledsen. Läser i HD att arbetssituationen på framför allt Helsingborgs Lasarett börjar bli ohållbar. Allt fler sjuksköterskor säger självmant upp sig. Arbetssituationen är ohållbar. Den dåliga arbetssituationen beror bland annat på ett nytt avtal, som innebär fler arbetstimmar men ingen ersättning för dessa. Du skall alltså jobba flera timmar, plus varannan helg schema, men inte få något betalt för detta.  Den försämrade arbetssituationen leder till att personalen är totalt utmattade på jobbet. En utmattad sjuksköterska kan inte garantera någon säker eller kvalitativ vård för patienten.  Patientsäkerheten är i riskzon. Hallå, vad är det som händer.  Hur kan man välja att bespara inom sjukvården?  Inom sjukvården. Detta är ju helt absurt. Enligt lag skall vartenda sjukhus kunna garantera en säker vård. Men hur skall detta gå till när organisationen inte fungerar, besparingar skall ske på varenda penal, kompetent personal väljer att lämna, ja you name it. Och det är i denna förbannade arbetsmarknad man skall hamna i om några månader.



PATRIK 1,5


Wow, vilken film. Rekommenderar varmt.


LÖRDAG


MIN LÖRDAG startade med frukostkalas. Min kusin Alva fyllde 13(!?) år, hur nu detta gick till. Mycket trevlig tillställning. Rolig och bra idé med frukostkalas oxå. Mätt efter alla dess smörgåsar med pålägg av alla dess slag hämtade lovely Annika upp mig. Vi gjorde stan, åkte runt på inredningsrunda på Kullahalvön och avnjöt en god fisksoppa på fina Bryggan. Kvällen skall spenderas med b-friend. Det skall tillagas god middag och ett gott rött vin till detta. Sen blir det filmmys och godis. Kan man få en mysigare lördagskväll?


LEDIG FREDAG



LEDIG FREDAG, kan det bli bättre. Sov tills jag vaknade, vilket alltid är uppskattat. Begav mig ut på en powerwalk, innan frukost. Konditionsträning innan frukost sägs ju öka på fettförbränningen. Och det är ju aldrig fel. Nu ska jag bara ligga i soffan med dehär inspirationskällorna och njuta av min lediga dag.

OBLIGATORISKA ONSDAGSKVÄLLEN



KVÄLLSMATEN är i magen. Blev pasta och kycklinggratäng från senaste buffé tidningen. Tyvärr blev det ingen träning idag. Men däremot blir det den obligatoriska onsdagskvällen tillsammans med Caroline. Teamys med en massa tjejsnack, om livet och allt vad det innebär. Dessutom blir tv-tittande på hög nivå, med McDreamy och Vampyren Bill. Härlig onsdagskväll!


HÄRLIGT

FÖRSTA LÖPPASSET på väldigt väldigt länge är nu genomfört. Yes, äntligen lite träningsmotivation. Har känt att energin och motivationen är påväg att återvända till sin fullo. Direkt efter jobb kom träningskläderna på, ipoden sattes i öronen och tidtagaruret sattes på plats. Jag gav mig ut på en lätt och lagom lång runda. Och det kändes bra. Mycket bra.


FÖRSTA DAGEN

ÄR AVKLARAD. Praktikperioden inom närsjukvården är nu igång. Första dagen på ett nytt ställe är alltid lite extra pirrig. Men nu är den avklarad och dagen har varit bra. Mina tre veckor på vårdcentralen skall ge mig en inblick i vad en distriktsjuksköterska arbetar med. Hur distriktsjuksköterskans arbetsdagar ser ut och vad distrikt inriktningen innebär. Distrikt är en av många specialistutbildnigar man som sjuksköterska kan läsa vidare till. Att arbeta som distriktsjuksköterska tror jag inte riktigt är just min grej. Men som sagt det trodde jag inte om psykiatrin heller, men som jag trivdes väldigt bra med. Just nu (har varit inne på ett antal olika specialister) lockar barnsjuksköterska väldigt mycket. Min första placering nu i sista terminen var jag på Neonatalavdelningen och barnakuten. Neonatal var helt underbart. Åh, så fantastiskt ursöta bebisar! Det är verkligen något jag kan tänka mig att arbeta med i framtiden.


Voilà



Voilà, homemade morotskaka. Mums!


SÖNDAGEN

STARTADE med sovmorgon och en lång och härlig söndagsfrukost. Sedan var det dags att ta fram alla bakgrejor och slänga ihop en morotskaka och en banankaka. För kl tre blir det en efterlängtad söndagsfika hemma hos oss. Medans kakan var i ugnen passade jag på att ta vara på den fantastiska höstdagen och begav mig ner till stranden. Där jag tog dem här fina fotografierna.




GÅRKVÄLLENS BILDER





GÅRKVÄLLENS GALAJ BLEV VERKLIGEN LYCKAT. Det bjöds på fantastisk buffé a la Caroline. Mysigt att få träffa tjejerna. Rullade hem efter midnatt (tantvarning?) med magen full med mat, ost, vin och choklad i alla dess former och mycket nöjd med kvällen. Skön avslutning med gitarr och solosång blev det också.


HÄRLIGA LÖRDAG


LÖRDAGEN STARTADE med en runda på stan för att inhandla kvällens detalj, det röda läppstiftet. Ikväll bär det nämligen av på galaj för firandet av Carolines födelsedag. Tänkte köra på en svart outfit med röda läppar. Efter vi gjort stan så körde vi ut till Höganäs för att avnjuta deras sagolika räktrålsmörgås på Bryggan. Nu, en snabb powernap.


VEMS RÖDA BYXOR VANN?


ERIKS såklart. Och bäst ikväll var han igen. En klar favorit. Tror han kommer vinna hela Idol.  För Tove gick det lite vingligt, men tror hon blir kvar trots fel låtval. Måste faktiskt ge ett plus till Eddie, som inte alls har tilltalat mig innan, som gjorde ett grymt framträdande i kvällens final. Men, vad hade hänt med Lailas hår?

IDOLFREDAG





Mjukiskläderna är på. Godiset är i skålen. Som upplagt för en perfekt fredagskväll.
Snart drar Fredagsfinalen i Idol igång, blir det favorit i repris för mina två favoriter?


Första snön

Psykplaceringen är avklarad. Tre veckor kan kännas lite och absolut, det är för kort tid inom en så pass viktig del av vad man som sjuksköterska bör ha med sig. För oavsett vart man hamnar kommer man stötta på patienter med psykiskohälsa. Men jag kan ärligt säga att jag har fått med mig oerhört mycket från dessa tre veckor, mycket mer än vad jag från början trodde. Att veckorna varit så givande beror dels på bra och professionell handledning och dels av ett bra bemötande från övrig personal. Att trivas under sin praktik är a och o. Trivs du så kan du tillgodose dig kunskapen på ett bättre sätt. Du vågar ta egna initiativ. Och får ut mer av din tid på kliniken.

Idag har det varit examinationsseminarium på skolan hela dagen. Presentation av våra kreativa hälsomodeller och en massa reflektion med diskussion. Gäsp, vad en seminariedag tar på energin. Och under seminariet började det snöa. Första snön, och allas blickar vände sig ut mot snön några sekunder. Mysig känsla med snö. När man inte kör bil vill säga. Men till dess hade det såklart slutat och övergått i regn. Ovanligt. Inte alls.


Foto från Orsa som jag tog tidigare i år


GÅRDAGSKVÄLLENS


TEAMYS tillsammans med sötaste Caroline. Vi hade mycket att ta igen då vi inte sett på ett tag. Vi pratade av oss, drack tea, åt mjuka pepparkakor och clementiner, kan man få mer höststämning? Jättemysig kväll som avslutades med Grey´s Anatomy och True blood - världens bästa serier.


ONSDAG

ONSDAGEN startade med lite plugg med att slutföra min hälsomodell som skall vara klar till fredagens examinationsseminarium. Sedan har jag varit iväg några timmar på Öppenvårdsmottagningen där vi lyssnade på olika yrkeskategorier som förklarade deras uppgifter och hur deras arbete inom den affektiva delen ser ut. Mycket intressant. Det finns så mycket att göra och det krävs så mycket resurser. Det är komplicerade saker som kräver tid. Finns tiden och finns det tillräckligt med resurser i samhället? Det är det som är frågan.

Jag har även hunnit med en powerwalk runda i det fina höstvädret. Det gäller att passa på när solen lyser och himlen är blå, för snart är det regn, rusk och grått som dominerar dagen.



JAKTEN PÅ DRÖMHUSET

FORTSÄTTER. Igår avverkade vi ytterligare en husvisning. Ett jättefint hus med mycket potential. Men. Det finns alltid ett men med i bilden, eller i detta fall flera men. Minussidorna övervägde det positiva och jakten på drömhuset fortsätter för våran del. Vi får se det positiva med letandet, att vi får en bättre och klarare bild på vad vi vill ha och vad vi inte vill ha. Vi får en bra överblick på marknaden. Och en bättre förståelse vad vi får för våra pengar. Det är så mycket som skall klicka. Läget, huset, planlösning, möjligheter och inte minst priset. Jakten är minst sagt lätt. Men en vacker dag står vi där, framför vårt drömhuset och känner, det är här vi skall bo.

NY VECKA

OCH NYA TAG. Idag är jag trött. Har sovit dåligt och vaknat flera gånger inatt. Klockan ringde fem. Gäsp. Kroppen kan liksom inte slappna av när jag ställer klockan så tidigt. Vaknar alltid flera gånger och kommer aldrig in i den där riktiga djupsömnen. Och då känner man sig liksom inte utvilad när det är dags att gå upp. Jag är en morgon människa, men det innebär inte att 05:00 är okej.

Dagen på affektiva enheten har trots min trötthet varit bra och givande. Är nu inne på sista veckan på psykplaceringen, sen är det tre veckors placering inom primärvården och därefter väntar mina fem efterlängtade veckor på akuten.

Måndag är lika med bodystep för min del, men då jag var så trött på vägen hem kändes det rent ut sagt omöjligt att ta i med en endaste muskel och ett tufft step pass lockade inte alls. Bestämde mig trots allt för att ge mig ut på en powerwalk runda. Inte lika effektivt som ett bodystep pass, men bättre än inget och powerwalk räknas in i de tre måste-passen i veckan. Så jag är nöjd.



Nästa måndag...


GUDOMLIG

det är ordet som beskriver Robert Pattinson. Läste nyligen i en blogg om en undersökning som gjorts om vilket ord som bäst beskriver Twilight hunken. Ordet som röstades fram var gudomlig. Tror faktiskt att jag kan hålla med om detta. Förbannat hett är denna man. Och om någon undrar hur många gånger jag har läst dessa fantastiska böcker, är svaret många. Nu är böckerna till och med beställda på engelska, för att få ut ännu mer effekt. Böckerna ligger dock olästa i bokyllan för att plöjas igenom på Thailandsresan senare i vinter. Måste juh ha något att se framemot. Filmen Twilight har oxå dreglats igenom oförglömliga gånger. Och jag antar att jag inte kommer att vara ensam om att gå på premiären av New Moon den 20 november.




Mina telefonkontakter

är BORTA. Fick ett sms igår och min mobil hängde sig och dog. När jag sedan fick igång den igen var alla mina telefonkontakter borta. Åkte in till en telia butik idag för att ta reda på vad som hände, men det finns inget att göra. Kontakterna är helt enkelt borta. Kul. Snille som man är så har jag inte sparat kontakterna på något annat ställe. Får ta facebook till hjälp att jaga rätt på alla vänners telefonnummer.
Nu är det snart dags för söndagslunch, som kommer att bestå av barndoms favoriten stuvade makaroner och stekt falukorv! Mums, vad gott! Sen blir det till att mecka med nya datorn och få över filer och program. Ska försöka hinna med att slappa i soffan och bara njuta av söndagens ledighet oxå.





BARNSLIGT GOTT

LÖRDAGS KVÄLLEN spenderades hos bästa vännen Annika. Det bjöds på underbar god middag med barnsligt god efterrätt. Det pratades skvaller, kärlek, livet, roliga minnen, ja allt som inkluderar det typiska tjejsnacket. En mycket trevlig lördags kväll helt enkelt. I like!



Värdinnan för kvällen som avnjuter den barnsligt goda efterrätten.
Banan i ugn med chokladbitar, inlindad i folie.



Vackra Caroline


So far

har lördagen bjudit på en god frukost med tekakor, kaffe och tidningen. Uselt, Idol - aldrig har så många varit så dåliga, skriver tidningen. Det var mycket falsksång och majoriteten kändes inte som toppskiktet. Men mina favoriter glänste över alla andra och hamnade i toppen bland aftonbladets läsare iallafall. Erik, Tove och Mariette - you rock! Fredagsfinalerna är nu inbokade och jag kommer vara placerad i soffan några fredagar framöver. Helgen innehåller inte bara ledighet utan jag har ägnat några timmar till att inhämta kunskap om den humanistiska inriktningen och den salutogena ansatsen i konstruerandet av min hälsomodell. Intressant, men inte på en lördag.
Jag har nyss varit en kort runda på stan för att inhandla min favorit parfym, Jeanne LANVIN, som tagit slut. Nu ska jag krypa ner i soffan med en varm filt och en kopp tea och läsa min nyss påbörjade bok, Allt för min syster och njuta av helgen.



Fredagsmys


med rykande hett tea och Idol...


Bra avslutning

Arbetsveckan är slut och jag ser framemot helgen och ledigheten. Veckan har varit bra och psykplaceringen har verkligen varit givande. Jag trodde inte att arbetet inom den psykiatriska delen faktiskt kunde ge så mycket. På den somatiska sidan har patienten oftast ett botande förlopp, där individen blir friskare och bättre med de åtgärder som görs, vilket gör att du som sjukvårdspersonal känner att du tillfört något positivt. Men inom psykiatrin är det oftast obotbara diagnoser med livslånga förlopp, där framsteg och tillfrisknad inte blir lika markant. Samt att arbeta för hälsa när individen inte vill leva längre? När resurser sätts in men det är ändå inte tillräckligt. Får du något tillbaka då? Kan du känna att du gjort vad du kan?
Men jag har haft fel. Du får visst någonting tillbaks. Du får massor tillbaka. Genom handlingar, ditt sätt att lyssna, ditt sätt att vara, ditt sätt att kommunicera. Det är vad jag har upplevt idag. Och den känslan, när du får ett kvitto på ditt arbete, är fantastisk. Att arbeta inom psykiatrin ger oerhört mycket tillbaka.


Hälsomodell

Förmiddagen har ägnats åt studier. Självklart räcker det inte med att bara praktisera ute på klinik utan det ska även göras en examinationsuppgift som skall redovisas under ett seminarium i slutet av nästa vecka. Så idag har jag börjat med att konstruera min hälsomodell, utifrån en minst sagt luddig studiehandledning... Flummiga saker är verkligen inte min grej. Rätt eller fel, klart och tydligt. Det gillar jag.

Nu är det dags för lunch och sen blir det kvällspass på kliniken. Efter det blir det gasen i botten hem för att lägga huvudet på kudden och stiga upp 05:00 för att avverka veckans sista arbetspass. Gissa vem som kommer vara trött imorn?

AKUTEN

Helt galet. Jag ska göra min sista sjuksköterskeplacering på AKUTEN. 5 veckor på akuten. Tänk vad mycket jag kommer lära mig. Kan inte smälta att jag var en av de tre av typ halva klassen som valde akuten som sitt första alternativ, faktiskt fick placeringen. Åh, vad detta ska bli spännande! 

Inga böter för mig

Tre träningspass per vecka annars blir det böter i resekassan och jaaaaa, jag klarade det för första gången sedan introduktionen för fyra veckor sedan! Stolt över mig själv. Bötesgrejen med utebliven träning kan ses som ytterligare en motivationskälla till att ta tag i sig själv och börja träna igen. För att betala 200 kr varje vecka, utöver det vanliga månadssparet, blir helt plötlsigt en massa pengar som man hellre kan spendera på något annat kul.


Träningsglädje

Jag tappade liksom lusten av att träna efter jag genomfört milen i Stockholm. Tre månaders slit och dagarna innan blir man förkyld!? Genomförde loppet trots att jag inte kände mig helt hundra. De första 5 km kändes bra, men sen var det som kroppen inte ville springa mer. Varenda steg tog emot och usch vad jobbigt det var. Men i mål kom jag, men kanske inte med den tiden jag hade hoppats på. Sen var det som att jag hade fått nog av att springa. Motivationen bara försvann.

Tiden bara rusar iväg och det är på tiden att ta tag i träningsglädjen och hitta tillbaka till sin träningsform. Träning kommer nämligen att behövas då jag har satt upp (kanske alldeles för höga) träningsmål att genomföra inför vintern och våren.

Mina Träningsmål 2010
TjejVasan 30 km - 27 februari
Seedningslopp inför Göteborgsvarvet 10 km - 21 mars
Göteborgsvarvet 21 km - 22 maj

För att öka motivationen är ett bra knep att investera i nya snygga träningskläder. Så det tänker jag ta tag i till helgen. Vad som även kan öka motivationen och som jag gjorde hela sommaren i förväntan av att toppa formen inför tjejmilen, var att dokumentera alla mina träningsresultat. Resultat motiverar helt enkelt. Känslan att komma i mål (på sin träningsrunda) sekunder eller minuter snabbare än tidigare ökar lusten att vilja träna och pressa sig ännu mera nästa gång. Att få bevis på att det jobbiga intervall- eller backpasset faktiskt gav effekt. Att sätta upp mål är oxå ett bra knep på att fortsätta träna och köra jobbiga intervallpass och pressa sig själv. För vem vill springa 21 km otränad? Ja, inte jag iallafall.


Powerwalk



Är nyss hemkommen efter en härlig powerwalk på dehär mysiga stigarna. Med Ipoden laddad med placebo och hantlar kring handlederna och ett högt tempo, blir rundan till ett mycket effektivit träningspass.




Måndag

Helgen har passerat och det är måndag, igen. Helgen har, trots att den gick på tok för fort, varit mycket bra! Jag hann med allt jag skulle och lite där till. Det blev mys med sötaste A och en ny dator utöver allt som redan var inbokat. Tentan gjordes, hemtentan skickades in, håret blev färgat, kalasgod mat hamna i magen och tid med Mamma hanns med. 

Måndagen har tillbringats på psykplaceringen och dagen har varit otroligt givande. Älskar arbetet med människor och sättet man kan påverka deras välmående. Mina förväntningar inom psykiatrin är långt över vad jag kunnat hoppats på och mina fördomar är som bortblåsta. Även om jag inte ser mig själv arbeta inom psykiatrin i framtiden, är detta en erfarenhet som är ovärderlig att bära med sig.

Kvällen kommer bjudas på träning i form utav ett tufft body steppass. Har sedan Tjejmilen, som jag sprang sista augusti, tappat all motivation i vad träning innebär, vilket är jättetrist då jag vet att jag fungerar så mycket bättre när jag tränar. Men nu ska det bli ändring på detta!




Såhär ser min nya hårfärg ut!

Tidsbrist

En timmes läkemedelsberäkningsplugg avklarat. Kvällpass på psykiatripraktiken. Tenta imorn. Hemtenta som skall vara inlämnad i helgen. Sling och klipptid. Husvisning. 40 års kalas. Middagsbjudning. Mamma på besök. Hur ska allt få plats på schemat? Kommer bli en minst sagt stressfylld helg.


RSS 2.0