Mys med Mamma



Nu har det gått flera dagar utan att jag har hunnit blogga. Det beror på att mina dagar har varit fulla av jobb och umgänge med min kära moder. Mina underbara kollegor har gjort att jag har fått ut så mycket tid som möjligt med mamma. Vi har strosat runder på stan, lagat god mat, spelat spel, softat i soffan framför en bra film och bara varit. Hur mysigt som helst. Igår flög hon tillbaka till Mora efter en vecka i skåneland. Idag storstädas lägenheten och förberedelserna för kvällens masque ball 2010 tar vid. Vid tolvslaget skålar vi in det nya året. Vart tog 2010 vägen?


Juldagen hos mormor & morfar



Juldagen firades hemma hos mormor och morfar. Och med snö dem hade, flera decimeter mer än vad vi har. Så härligt. Där blev det en heldag med tjocka släkten. Mormors julmat är den godaste som finns, alla kategorier. Allt är bakat och lagat med kärlek helt från grunden. Inget färdigfabrikat så långt ögat kan nå. Jag tror banne mig det var bland de godaste jag ätit detta året. Underbart gott. Efter det mastodonta julbordsintaget blev det prat, skratt och spel. Helt hysteriskt, var verkligen helt hysteriskt roligt. Vi spelade vilda gester, med andra ord och rappa kalja, förutom den traditionella julklappsleken som säkert försiggår i de flesta julhem runt om i landet. Vi hade det riktigt trevligt. Morfar han till och med skrattade så att han grät. Ett skratt förlänger verkligen livet, och efter denna dag så lever vi nog alla ett par år längre. När alla blivit hungriga igen, serverades det god juldagsfika och efter det hemmalagat julgodis. Mums. Framåt småtimmarna dukades resterna från julbordet fram igen och vi hungriga barnbarn intog julbordet för andra gången. En riktig härlig juldag tillsammans med nära och kära. Det var bara min finaste bror, Magnus, som fattades. Han var såklart jättesaknad. Men någon måste ju ta hand om dem sjuka på sjukhuset och i år hamnade den lotten på honom. Stor julkram till dig!


Juldagspromenad



Hand i hand, tog jag och min älskade Kim en juldagspromenad i ett vintervitt skånelandskap. Så härligt vitt, fint och kallt. Nu är vi redo för ännu en dag i goda gemenskapens lag.


Julafton 2010


                               Bilderna har jag norpat från proffsfotografen Ingelas fBsida. 

Första julafton utan familjen. Att bryta traditioner är svårt, men oundvikligt när alla familjer blir större och större. Istället firade jag julafton tillsammans med min andra halva Kim, och hans familj. De firar dansktradition när det gäller julmaten och börjar firandet med smörrebröd vid lunchtid. Alla frossade i smörrebröd med säkert 30 olika förslag till pålägg. Efter det serverades varm leverpastej med köttbullar, prinskorv, bacon och fläsk och som avslut på denna måltid var det kex och ostbricka. Matkoma, jo men visst. Klockan hade hunnit bli 15:00 och alla samlades runt teven. Det roliga var att det är alla vuxna som är mest exalterade över att se Kalle Anka och hans vänner fira jul. För barnen är detta ren trams som visas, de är vana att se lite mer avancerade barnprogram och tycker inte alls det är roligt att se när Robin Hood och Ferdinand firar jul.

Det började tisslas och tasslas om att tomten var på väg. Barnen stod och spanade i fönstret. Var oroliga att tomten inte skulle hitta rätt. Och helt plötsligt dök han upp. Långt där borta såg vi något rött, pulsandes i snön, med lykta i handen. Tomten. Han knackade på dörren och frågade om det fanns några snälla barn. I kör ropar alla fyra, jaaaaa. De hoppade och studsade framför tomten och var helt lyriska. Finaste barnen. Mysiga julen.

Till slut fick också de vuxna sina paket. Min julklappshög var helt enorm. Måste varit extra snäll i år. Jag brukar för det mesta veta om de flesta av mina klappar, men i år hade jag faktiskt ingen aning om vad jag skulle få av till exempel Mamma eller Kim. Blir extra spännande så. Och jag blev såå glad av alla fina julklappar jag fick.

Två jättesöta tröjor från by Caroline S, presentkort från by Caroline S, finaste öronhängena från Sandberg, doftljus från Malene Birger, skönaste täcket,  Denise Rudbergs nya bok, tredje Twilight filmen, Eclipse, supersöt mössa och matchande vantar till denna, en stor kastrull och lite hjälp på sparkontot till vårt drömhus. Åh, är så nöjd med alla klappar och kunde inte fått något finare. Tack tack tack.

Nu var det dags att inta de varma delikatesserna på familjen Egeriis julbord. Grönkåls stuvning, som är de flestas favoriter, brunkål, brunpotatis, julskinka, köttbullar och prinskorv och här serverades också janssons frestelse och varmrökt lax (mina två guldkorn). Alltså man blir ju så mätt. Jag tuppade nästan av så proppmätt jag blev.

Sen var det dags för den traditionella julklappsleken. Hej och hå. Jag och Kim kammade hem en hel del i chokladväg och en hel del andra onödiga ting. Nu hade vi nästan firat jul i tolv timmar hemma hos Kims föräldrar och vi var alla toktrötta. Vi åkte hem och jag bäddade ner mig i min nya julklapp och har sovit som en prinsessa. Idag väntas julfirande med min fina släkt. Mormors mat och härlig gemenskap. God Jul allihop!


Bästa starten

Hepp, hepp. Julveckan är här och det är stress, stress. Jobbar in i det sista. Samtidigt skall boendet skina, julklapparna skall slåss in, de sista skall inhandlas, jag ska hinna med att träna, laga mat och fixa och trixa. Puh, blir trött bara jag tänker på det. Utomhus faller snön och det är vitt fint vinterlandskap utanför fönstret. Startade veckan på allra bästa sätt, med nya realesen av body pumpen. Bästa pumpmixen ever. Sjukt bra musik som gör att man klämmer fram det där sista från varje muskelfiber i kroppen. Mina muskler nästan exploderade idag. Yeah, så roligt.


2 jordsnurr



Jag och Kim gasade vidare ut mot Magnarp. Där i ett juligt hem firades lilla söta Wilmina som hunnit bli två jordsnurr gammal. Stor tjej nu. Vi kom i precis rättan tid för att avnjuta den goda chokladkakan och gratulationssång till lilltjejen. Lika trevligt hade vi på denna tillställning. Sen blev det rena ramma pusskalaset när vi skulle åka hem. Goare barn får man leta efter. Mys.


Tryggare kan ingen vara...



Idag har vi tillsammans med lilla Jakobs nära och kära varit med när han döptes till fina Jakob i Tåssjö kyrka. Fin kyrka. Kul med dop. Tråkigt med predikan. Bra sammanfattning på den timme vi tillbringade i kyrkan. Vi traskade därefter bort till församlingshemmet i underbart härligt vinterlandskap för att tillsammans avnjuta godaste smörgåstårtan. Tyvärr fick jag och älsklingen avvika lite tidigare då vi hade mer på vårt späckade helgschema. Men trevligt hade vi.


Dagen med stort R



Hrm, lite dåligt med uppdatering senaste dagarna. Det kan förklaras i att kameran glömdes bort på torsdagens event. I torsdags hade vi kärlutbildning på jobb, där vi lyssnade in tre duktiga föreläsare. Först fick vi omvårdnadsperspektivet kring kärlkirurgin, efter det fick vi höra om studier kring den endovaskulära tekniken och slutligen fick vi höra om hur det är att jobba inom kärlkirurgin borta i Liverpool, senaste nytt från vår kärlspecialist Mr P. Mycket trevligt. Vi mumsade därefter i oss smörgåstårta, intog alkoholhaltiga drycker och festade loss på dessertkakan. Tog oss vidare ner mot centrum och mysiga Bara Vara. En perfekt torsdags kväll.

Igår, lördag var det äntligen den 18 december. Som vi har längtat. Det var nämligen dags för den stora dagen med stort R. Konsert med självaste Robyn, på slagthuset i Malmö. Och Robyn fullkomligt ägde scenen. Vilken rockpower den bruttan har. Stencool. Så grym. Mina biceps fick sig ett rejält träningspass, stjärna på den eller (!?). Hon var helt fantastisk live och jag vill bara se henne igen och dansa med i favoriten Dancing on my own eller nya hitten Indestructible. Åhh, vilken kväll. Såå bra.


Ost, kex och fikonmarmelad



Vilken lyxonsdag vi fick till det igår. Finaste familjen, Sofie, fredrik och Max var över hos oss igår kväll för en ost, räk- och vinkväll. Hur gott och trevligt som helst. Vi smaskade i oss västerbottenpaj, grönsaks- och fruktfat, räkor, vitlöksbröd, korvar, kittostar, hårda ostar, kex, fikonmarmelad, pepparkakor och dricka till detta. Herre jösses vad mätta vi blev. Men gud, så gott. Älskar kex, ost och fikonmarmelad. Ljuvligt gott. Och pepparkakor med ost är oslagbart gott. Härliga juletid. Trevligt att ses mitt i veckan också. Skönt avbrott i den annars så stressiga vardagen.

Vaknade upp idag till värsta snöstormen (!?). Ikväll väntar kärlutbildning på sjukan följt av mat och afterwork med härligaste jobbargänget.


Julbord och bebismys



Igår, söndags möte alla kusiner med familjer upp våra kära farmor och farfar för att avnjuta ett mastigt julbord tillsammans. Det var gott och jag åt som vanligt alldeles för mycket. Lilla Saga som nästan blivit två år, dansade runt julgranen medans lilla Jakob som har hunnit bli hela 3 månader låg och njöt i allas famnar. Jag försökte roffa åt mig honom mest, och fick honom mysigt nog att somna, så då fick han stanna kvar hos mig. Bra knep. Sötaste lillpojken. Hann med de sista minuterarna framför vinterstudion när vi kommit hem, och grämde mig för att jag är så lat. Fy fasen vad grymma dem är. Men idag har jag i alla fall fått en stjärna, den första på väldigt, väldigt länge. Jag åkte till gymmet i tron om att köra ett tufft bodypump pass, men då är det inställt och ersatt med något funktionellstyrketräningspass. Suck. Passet jag gick på var bra, men ni vet när man är inställd på något, så blir det ändå inte bra. I morgon blir det combat, och nåde den som ställer in detta magiska drömpass.


Julpyssel med släkten



Sen urminnes tider höll jag på att skriva, men i alla fall så länge jag kan minnas har vi samlats i släkten för traditionellt julpyssel några veckor innan jul. Vi har då stöpt ljus, stoppat korv, rökt ål, julpysslat, gjort julgodis, luciafirat, glöggat och ätit god mat. Mysigt. Numera är alla ”barnen” så stora, att något luciatåg känns för barnsligt. Och att tomten springer runt husen och smyger, är inte heller aktuellt längre. Men annars har traditionerna hållit i sig år efter år. Dock blev det en mindre skara i år och vi hoppade över ljusstöpningen, (kanske till allas glädje)!? Och fokuserade istället på att tillverka så många Mozartkulor som möjligt. Förutom typ hundra kulor blev det, rocky road, kola och fikonbollar. Känns som den här helgen går i matens tecken. Trevligt. Idag väntar julbord, med andra sidan av släkten, med farmor och farfar och bästa kusinerna med familjer. Julen är verkligen gemenskapens högtid.

Om någon undrar vad som händer på träningsfronten, är den fronten katastrof. Ingen träning så långt ögat når. Mycket illa. Jag vet att jag kommer ångra mig grovt när jag passerar 27 km skylten på TjejVasan och armarna är bittra över att inte kommit i form, när mjölksyran sprutar ur öronen. Måste ta tag i detta. I morgon, måndag är body pump inbokat med Caroline. Lite ren triceps och magträning måste prioriteras minst 2 ggr i veckan fram till februari. Hjälp mig komma i längdåknings form!


Mums de luxe



Igår träffades vi hemma hos Annika för ett mysigt knytisjulbord. Alla hade med sig något till vårt lyxiga julbord. Gud så gott det var. Hemmalagade grejor är oslagbara. Julmat tillhör min favoritmat, alla kategorier, men det tråkiga är att man blir så fruktansvärt mätt, och så fort. Man vill bara äta mer av den goda maten, medan magen protesterande skjuter i vädret.  Annika är som jag tidigare nämnt en riktig festfixare och hade lagt vantarna över desserten. Hon hade snickrat ihop både chokladpannacotta, vit moussekräm och ris á la malta. Godisbordet kompletterades dessutom av de andras medtagande grejor, i form utav snickers, choklad, ostar, kex, marmelader och frukter i mängder. Mums de luxe. Här pratar vi om matkoma. Vi spelade senare den traditionella julklappsleken, med sju vinnarskallar. Hetsigt värre. Men så kul. Pratade och skrattade till sent på natten.

Nu har jag, sambon och min fina barndomsvän Maria precis intaget en god frallfrukost och jag och Kim är snart på väg till Småland för julpyssel och ytterligare intag av julmat med trevliga släkten. Trevlig helg alla kära bloggläsare!


Julstämning på hög nivå



Lägenheten är nystädad. Ljusen är tända. Julmusik hörs i bakgrunden. Kim är på julfest med jobbet. Jag har precis tillagat min första julskinka någonsin. Värmt på glöggen på spisen. Fyllt på med russin och mandlar. Och ska nu påbörja Elsas värld, Sofi Fahrman andra bok om Elsa. En mysig onsdagskväll helt för mig själv. Myspys. Trevlig onsdagskväll!


Prag, dag 4



Måndag och vår sista dag i Prag. Vi startade dagen med att bara strosa runt bland smågator och affärer. Dagen innan hade vi, vad vi tror var hittat Prags hippaste café, som vi idag återvände till, för att värma oss med en god kopp te eller varm choklad. Deras bakverk gick inte av för hackor. Underbart är kort, som man brukar säga. 100 procent njutning som går över i någon slags illamående fas där man bara ångrar sitt smörintag. Lunchen intogs senare på gamla stadens torg bland alla dess småstugor med mat. Jag tuggade glatt i mig till dessert fem chokladdoppade saftiga jordgubbar, som jag sent kommer att glömma. Mums.

Här avrundar vi vår resa med finaste Caroline och Kristoffer och kan inte annat än att säga att en mer lyckad weekend kan man nog inte önska sig. Prag är verkligen ett resmål man bör ha i bagaget och jag rekommenderar alla att åka dit. Dock om möjligen kanske ännu finare att åka till under våren eller försommaren. Men ett snötäckt Prag, är inte fel det heller. Ahoj!


Prag, dag 3



Söndag och tredje dagen på vår visit i Prag. Idag var det dags att besöka det Judiska kvarteret. Judiska stadsdelen skiljer sig rejält från resten av staden. Förr hette det Josefov och var en gång ett av de mest aktiva och inflytelserika judiska samhället i Östeuropa. Numera kallas hela samlingen Judiska museet och innefattar Gammalnya synagogan, Judiska rådhuset, Pinkassynagogan, Gamla judiska begravningsplatsen, Ceremonihallen, Klausensynagoga, Maiselsynagogan och slutligen den Spanska synagogan. Begravningsplasten var min favorit. Den här lilla platsen var en gång den enda begravningsplatsen för judar och därför har en och samma plats använts i generation efter generation. Man uppskattar att det finns över 12 000 gravstenar på kyrkogården, från åren 1429 till 1787. Tyvärr var kameran förbjuden att använda på alla platser, förutom på kyrkogården.

På kvällen promenerade vi över kanske Prags största sevärdhet, Karlsbron, i mörker med skimrande ljus. Utsikten var så magisk fin att den inte går att beskriva. Även om bilderna blev bra, så är det inte i närheten av hur fint det faktiskt var. Prag är verkligen en romantisk stad. Bron byggdes på 1300-talet och är 520 meter lång och är en av världens mest berömda broar.

Denhär kvällen intog vi middagen på en Zigenarrestaurang, Gitanes. En helt underbar liten lokal med väggmålningar och småprylar precis överallt. Då Prag inte håller på den rökfria restaurangkoden, som Sverige, var det alltid ett dilemma med den rökfria zonen. Främst för att Caroline är gravid, men ingen av oss andra var heller intresserade av att äta i en rökande miljö. På det här stället var tre bord rökfria, medans de andra tre var rökbord, med två meters mellanrum, var vi tveksamma om att stanna. Skön skiljelinje liksom. Men restaurangsägaren var så vänlig att han beslöt sig för att hålla hela kvällen rökfri, åt Carolines vägnar. Svårslagen kväll.


Prag, dag 2



Efter en god nattsömn intog vi frukosten på hotellet för att därefter ge oss ut på ytterligare en heldag. Idag stod det Borgområdet på schemat. Borgområdet som innefattar Pragborgen, var en solklar sevärdhet. Borgen reser sig majestätiskt på en höjd, med utblick över hela staden. För oss turister, magnifika bilder. Borgen började byggas redan på 800-talet. Enligt en legend hemsöks ingången till Pragborgen av ett spöke i form av en svart hund. För att se detta spöke ska man befinna sig vid ingången rund 23 och midnatt. Vi strosade omkring i Borgområdet och såg bland annat Hradcanytorget och S:t Veits.katedralen. Vid borgområdet hade vi läst om ett ostört kvarter, Nový Svet, som enligt guideboken beskrevs som det kanske vackraste kvarteret i Prag. Det unika med Prag är att det finns sådana kontraster. Den ena gatan är kantad av höga pampiga byggnader, medans tvärgatan är från förr, en fattig gata, där inga förbättringar har vidtages.

På kvällen valde vi som även föregående kväll, en tipsad restaurang från antingen guideboken eller Prag experternas tips. Det finns ett myller av restauranger, och man vill ju smaka det bästa staden har att erbjuda. Maten och inte minst portionerna i Prag, gör att man definitivt inte behöver gå runt och vara hungrig. Det är tung, farmorsmat, i gigantiska storlekar. Efterrätterna och bakverken är magiskt goda och lika med en gigantisk kaloribomb. Inte minst på grund utav flera lager kläder, utan också antalet för många bakverk som slank ner, är det inte konstigt att man gick runt och kände sig som en michelingubbe under vistelsen i matens centrum. Kvällen till ära hamnade vi på restaurang Staromacek. Här bemöttes vi med en suverän service och blev serverade honungsvin eller för killarna öl, i gigantiska vinglas.


Prag, dag 1



Sent i måndags kväll anlände vi hemma i Skåne igen efter en magisk långweekend i Prag. Vi är proppfyllda med härliga och fantastiska minnen, från världens (!?) vackraste stad. Jag kan inte påstå att jag är en resvan person, som besökt många storstäder, men jag tror ändå att jag talar för många, med att påstå att Prag förmodligen är en av de mest tilltalande städerna i världen. Prag har aldrig förstörts av några krig och det finns en 1000-årig historia i många av de fantastiska byggnaderna. Dessa byggnader är så magnifika och vackra att det känns som att strosa omkring i en fantasivärld. I vartenda gatuhörn finns en arkitektonisk skatt med en unik karaktär.  Gatorna är som en labyrint, den ena leder till den andra med gränder både här och där. Och allt du bör se finns samlat i hjärtat av Prag. Vi har fascinerats över arkitekturen, utforskat sevärdhet efter sevärdhet, strosat omkring och hållit hand, umgåtts och njutit. Som ni ser ovan på bilderna, visade Prag sig från sin kallaste sida, med grader ner mot säkert dryga tio minus. Det var att tänka varmt och praktiskt på morgnarna. Långkalsonger, följt av flera lager. Vantar och mössor.

Prag är uppdelat i fem stadsdelar, Borgområdet, Lillsidan, Gamla staden, Judiska kvarteret och Nya staden. Jag och Caroline hade redan förbestämt vilka sevärdheter som inte bör missas under respektive stadsdel.

Gamla staden, och gamla stadens torg låg ett stenkast från vårt hotell. Vi kunde promenera till precis allt som bör ses, helt perfekt. Gamla stadens torg som en gång var stadens viktigaste marknadsplats, blev för oss, lika viktig. Här avslutade vi alla dagar med att dricka varmt rött vin eller varm äppeldricka. Underbart gott i kylan. Körer sjöng julmusik. Det vimlade av turister, stånd och marknader. Julgranen på torget, var den största och finaste jag någonsin sett. Julstämningen här var enorm. På gamla stadens torg reser sig stadens rådhus där det astronomiska uret finns. Hit kommer tusentals turister varje heltimme för att se urets figurer framför sin ritual. Uret byggdes 1491 och uppskattades så mycket av folket att de lät sticka ut ögonen på tillverkaren så att han inte skulle kunna tillverka ett liknande mästerverk. Ritualen är att döden studerar sitt timglas och drar i ett klockrep. Jesus och apostlarna dyker upp och slutligen galer en tupp att det hela är över. Lite tramsigt, men ändå så charmigt att så många kommer för att se denna ritual timme efter timme.


Härligt vinterväder



Efter ett arbetspass med flera skratt igår var jag såå nära att bege mig hemåt, till soffan och pepparkaksburken. Men har man bestämt träning så har man. Det var bara att bita ihop. Bodycombat med Caroline var bestämt sedan tidigare. Att vara två, är så himla mycket bättre. Att mygla blir inte lika lätt. Man tränar för bådas skull. Att skaffa sig en träningskompis, särskilt under höst och vintermånaderna, är verkligen att rekommendera. Då det nalkas Pragresa på fredag, kan det bli lite tajt med min ihopsamling av de tre stjärnorna. Igår, hamnade första stjärnan på raden. Idag, andra. Det trodde jag aldrig. Vaknade till ett vintervitt Skåne. Isande kallt. Säkert tio minusgrader. Ovanligt kallt för Skåne. Men klär man sig bara rätt, så finns det inget bättre än att andas in och njuta av det härliga vädret. Och varma kläder, det har jag gått om. Det handlar om att klä sig i olika lager. Rätt lager på rätt plats. Först tänkte jag mig en löprunda, men ångrade mig och traskade ut på en powerwalk, innan frukost istället. Nu peppar jag mig själv för morgondagens träningspass och tredje och sista stjärnan för veckan. Hur ser din träningsvecka ut?


RSS 2.0