Prag, dag 3



Söndag och tredje dagen på vår visit i Prag. Idag var det dags att besöka det Judiska kvarteret. Judiska stadsdelen skiljer sig rejält från resten av staden. Förr hette det Josefov och var en gång ett av de mest aktiva och inflytelserika judiska samhället i Östeuropa. Numera kallas hela samlingen Judiska museet och innefattar Gammalnya synagogan, Judiska rådhuset, Pinkassynagogan, Gamla judiska begravningsplatsen, Ceremonihallen, Klausensynagoga, Maiselsynagogan och slutligen den Spanska synagogan. Begravningsplasten var min favorit. Den här lilla platsen var en gång den enda begravningsplatsen för judar och därför har en och samma plats använts i generation efter generation. Man uppskattar att det finns över 12 000 gravstenar på kyrkogården, från åren 1429 till 1787. Tyvärr var kameran förbjuden att använda på alla platser, förutom på kyrkogården.

På kvällen promenerade vi över kanske Prags största sevärdhet, Karlsbron, i mörker med skimrande ljus. Utsikten var så magisk fin att den inte går att beskriva. Även om bilderna blev bra, så är det inte i närheten av hur fint det faktiskt var. Prag är verkligen en romantisk stad. Bron byggdes på 1300-talet och är 520 meter lång och är en av världens mest berömda broar.

Denhär kvällen intog vi middagen på en Zigenarrestaurang, Gitanes. En helt underbar liten lokal med väggmålningar och småprylar precis överallt. Då Prag inte håller på den rökfria restaurangkoden, som Sverige, var det alltid ett dilemma med den rökfria zonen. Främst för att Caroline är gravid, men ingen av oss andra var heller intresserade av att äta i en rökande miljö. På det här stället var tre bord rökfria, medans de andra tre var rökbord, med två meters mellanrum, var vi tveksamma om att stanna. Skön skiljelinje liksom. Men restaurangsägaren var så vänlig att han beslöt sig för att hålla hela kvällen rökfri, åt Carolines vägnar. Svårslagen kväll.


Kommentarer
Postat av: Kim

Ser ut som om vi har haft det bra.

2010-12-08 @ 14:59:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0