Gott Nytt År



Happy New Year 2010. Ett helt år har gått. 2009, ja vad ska man säga? Ett år som bestått av en tuff C-uppsats period, en sommar full av jobb och en höst som tillbringades mestadels på Halmstads sjukhus. Ett lärorikt år kan jag summera 2009 med. Nästa år är man ute i arbetslivet. Skönt. 2009 har även varit ett år med motiverande tävlingar, såsom Tjejvasan och Tjejmilen. 2010 ser dock ut att toppa i tävlingsväg för min del. Familj, vänner och sambon har som alltid förgyllt mitt år med minnesrika stunder. Älskar er!

Kvällen till ära kommer tillbringas med min älskade Kim. Vi bestämde oss för att för en gångs skull fira bara vi två. Ingen dum idé alls tycker jag. Det kommer framdukas en utsökt tre rätters meny á la Kim och Maria. Vid tolvslaget firar vi med bubbel och delikat ostbricka. Mums. Har klurat på några löften också, men känns meningslöst då dem aldrig hålls. Önskar er alla ett härligt nyår!


Två träningspass



Hemkommen från dagens ANDRA träningspass. Börjar komma tillbaka i banan nu. Kvällens pass blev ett rent styrkepass på gymmet tillsammans med Kim. Vi körde rygg, axlar, armar och magen. I vissa övningar kände jag fortfarande av boxningsmusklerna efter Wii som vi spelade på juldagen (!?). Kanske borde införskaffa mig detta effektiva spel. Kim hade säkert uppskattat detta förslag. På mitt förra träningsställe tränade jag alltid bodycombat. Det var helt klart veckans favoritpass, alla kategorier. Där jag tränar nu, finns inte denna sjukt effektiva träningsform. Som sagt, combat musklerna har inte använts på ett tag och det gjorde Wii mig påmind om. Saknar.

Examenspresent


Denhär Garmin klockan med gps önskar jag mig av älsklingen i examenspresent. Den kommer bli min bästa träningskompis månaderna framöver.

Powerwalk




Idag vaknade jag till ett vitt skånelandskap. Härligt. Startade denna tisdag med en lång och snabb powerwalk. Känns som en bra start på dagen som tyvärr måste ägnas åt några timmars plugg.

Mina bästa rea fynd




Två av mina fynd. Älskar koftan. Kommer användas som klänning, gosig kofta och som jacka framåt våren. Klänningen kommer från Day och är av modellen som jag älskar. Kanske invigs som nyårsblåsa?


Måndag



Dagarna har avlöst varandra utan någon reflektion om vilken dag det är. Men idag är det måndag och i och med detta är det slut på juldagarna. Känns både skönt och lite tråkigt. Helgen har bara rusat förbi med vänner som avlöst varandra i skytte trafik. Mysigt. Avslutade helgen med en bra film. Slumdog millionaire. En film jag varmt kan rekommendera. Handlar om en pojke som är uppvuxen i slummen i Bombay. Tänker på min vän Emmi som semestrar i Indien nu. Intressant resmål med stora kontraster. I och med julen är slut är det dags att skärpa till formen igen. No more rocky road och gymmet står därför på schemat idag, framöver.  


Juldagen



Sötaste Saga och Mamma (kusin) Louise.




Kusinerna Louise och Sara, Magnus och jag spelar julklappsleken.

Tredje dagen i rad med julfirande tillbringades hos farmor och farfar. Där åts det julmat så det stod härliga till. Risalamalta och julgodis. Matkoma efter det. Japp. Julklappsleken med kusinerna Louise och Sara är en självklar klassiker. I år fick jag Louises paket med dem underbara Yankee Candle. Tusen tack. Kvällen avslutades hemma hos Louise och Micke, där det duellerades i Wii boxing och spelet Sequence. En mycket trevlig avslutning på julen.

Idag är det annandag jul vilket betyder REA. Jag och Kim hade bestämt oss för att köra en rajd. Varför förstår jag igentligen inte, då vi båda två hatar hetsiga reamänniskor och att man köper saker man absolut inte behöver. Men med lite tålamod kom vi hem med några rejäla godbitar. Nöjd.

Julafton i bilder

 



Fina Mamma



Bror Magnus och kusinerna Samuel, Emil och Andreas



Alla kusinerna samlade på bild Jag, bror Magnus, Samuel, Emil, Daniel och Andreas.



Mormor och morfar med barn och barnbarn.




Här är vi allihopa.


Nu är julafton förbi. Ett nytt års längtan tar vid. Julafton blev som vanligt en mycket mycket trevlig tillställning.
Julafton firades hos fina mormor och morfar. Det blev julmat, fika och julgodis i massor. Mormors Janssons frestelse är den godaste som finns. Klockan tre satt vi alla framför tv:n och skrattade åt Anna Ankas jul. Nej, vi tittade givetvis på Kalle Ankas jul. Därefter blev det dans runt julgranen av högsta klass. När vi tog i från tårna i nöff nöff nöff för sjätte gången i rad skrattade vi så mycket att det knappt gick och få fram ett ord. Och mormor var glad att golvet inte sprack under raket låten. Sen kom tomten. Haha. Lika rolig som vanlig. Det blev ordlek med en storslagen vinnare. Min morbro fick högsta betyg av imitationen av Pingu. Han är alltid så rolig. En perfekt jul helt enkelt.


Lillejulaftons bilder



Lillejulafton firades hemma hos Kims föräldrar och alla hans syskon och syskonbarn. Julen är verkligen barnens stora högtid. Dem är så förväntansfulla. Vi fick danskt julbord med alla dess specialiter. Därefter väntades hemalagat julgodis i alla dess slag. Rocky road, mozartkulor, citron kolor och knäck. Och fastän magen nästan spricker så slinker den ena godisbiten ner efter den andra. Helt otroligt. Kim och hans bror har som tradition att allltid väga sig efter all julmaten. Kim vann med ett halv kilo. Hela två kilo julmat hade han gått upp.

Idag är det Julafton! Julfirandet bär av till Perstorp, till mormor och morfar. Där väntas mormors världsbästa julbord och hela tjocka släkten.

Jag önskar er alla en riktig GOD JUL med era nära och kära.


Julträning



Lilla julafton. 23 december. Helt ofattbart att det redan är jul. Har fortfarande inte fått någon riktig julkänsla. Men den infinner sig kanske ikväll när helgens firande sätter igång. Julveckan har hittills bjudit på två jobbiga konditionspass på gymmet. Igår blev det löpning på bandet. Idag blev det först lite styrka och sen ett galet jobbigt intervallpass på crosstrainern. Usch, det känns verkligen att konditionen inte ligger på topp. Har en del jobbiga pass framför mig. Men det är bara och kämpa på. Efter man har tränat sig över dendär konditionströskeln blir det bättre. Ja till och med skönt med dem explosiva intervalltopparna. Önskar dock att jag vore där nu. Synd inte tomten kunde bidra med en sådan julklapp i år.


Rocky road



Julklapparna är klara. Rocky roaden står i kylskåpet. Nu ska jag luta mig tillbaka och invänta julhelgen. Tre dagars julfirande med nära och kära står på julschemat. Och har vi tur, så vaknar vi till en vit julafton.

Avatar



Vilken biosuccé. Igår var vi och såg världens dyraste film, Avatar. 3D. Att se den i 3D var helt otroligt. Vilken känsla. Det var som om filmen utspelade sig rakt framför en. Alla filmer borde ses i 3D format. Avatar är en film jag verkligen rekommenderar att se. Och att se den på bio med 3D glasögon är ett måste.

Klitterhus



Fin utsikt från lunchen. Min bror är hemkommen från Umeå för julfirande. Vi festa till hans ankomst med en god lunch på fina Klitterhus. Utsikten var minst lika bra som maten.

Busfabriken






Denna söndag har spenderats på busfabriken tillsammans med Kims underbaraste brorsdöttrar. Ett superstort lekland uppbyggt till alla barn. En helt otrolig idé. Varför fanns inte detta lekland när man själv var liten? Efter nästan tre timmars stojjande var det dags för hemgång. Ömmande knän. Huvudvärk. Varm. Och helt slut. Deckade i soffan i två timmar nu. Men det var det banne mig värt.


Gilmore girls




Iskallt ute. Tio minus. Vad lockar mer än en varm kopp tea och några avsnitt Gilmore girls, nerbäddad i en skön soffa?


Taccomys



Fredag är lika med fredagsmys. Denna fredag bjuds det på tacco buffé hemma hos lovely Annika. Dags att åka. Magen kurrar.


Härlig vinterdag



Vilken härlig dag. Vitt på marken. Blå himmel. Minusgrader. En riktig vinterdag. Förutom flertalet timmar hos frisören har jag idag skrivit på min kommande anställning. Jobbet jag har fått är på Helsingborgs lasarett. En kirurgavdelning. Avdelningen består av två korridorer med olika specialiter. Jag kommer arbeta med kärlkirurgi och onkologi, bland annat bröstcancer. Jag tror detta är ett arbete som kommer att passa mig jättebra. Ett arbete som är stimulerande, tekniskt med korta vårdtider och varierande åldergrupper. Precis vad som passar mig.


Blond igen



Det blev ytterligare ett besök hos frisören. Det blonda är åter tillbaka. Ångra mig nästan när jag satt där i stolen. Det är ju endå ganska snyggt. Men jag kände att det endå inte var jag. Sminket skar sig. Inga kläder matcha färgen. Så nu är jag en blondis igen.

Kettlebell




Denna onsdag inkluderar självklart även träning. Min nya livsstil håller i sig. Idag blev det ett kettlebellpass. Så galet jobbigt. Mycket effektiv träning. 40 minuters sculpt and condition med Lauren Brooks träningsdvd. Med kettlebell blir du uthålligare, rörligare, starkare, snabbar, mer muskelbalanserad, får förbättrad hjärt- lungkapacitet och förhöjd fettförbränning. Ja, tack.


Hej mitt vinterland

Idag har det snöat hela dagen. Helt fantastiskt mysigt. Äntligen lite ljus i dem annars allt för mörka dagarna. Hoppas, hoppas det ligger kvar tills i morgonbitti. Och tänk om det skulle bli så härligt att vi får en vit jul i år!?


Röd currygryta




Onsdagens kvällsmat blev inget mindre än en röd currygryta. Mycket gott.

Jag påverkas av varje tanke jag tänker




ATT VÄLJA GLÄDJE - En bok om att få ett bättre liv. Skriven av Kay Pollak, påbörjades igår. Inledningscitatet "Allt kan man ta ifrån människan. Utom en sak - den yttersta friheten att välja förhållningssätt till det som livet för med sig". Tänkvärt citat. Boken, att välja glädje, handlar om att växa och utvecklas. Boken innehåller redskap för hur du kan skapa ett bättre liv för dig själv och de människor du möter. Jag har hört många som lovordat denna bok. Tänkvärd. Boken rekommenderas att läsas sakta, ett kapitel åt gången. Igår tjuva jag och läste två. Får påbörja en annan bok samtidigt och hålla mig till endast ett kapitel per dag.

Ny hårfärg





Chocka mig själv med en ny hårfärg. Tror jag är en besvärlig kund. Vet aldrig vad jag vill göra. Gör aldrig samma. Idag ville jag få liv i mitt tråkiga hår. Ja, resultatet ser ni ovan. Chockrött. Kopparfärg. Usch. Vad har jag gjort. Är i nuläget något skeptisk till denna extrema färg. Men jag ska ge färgen ett par tvättar. Annars blir det till att komplettera med några ljusa slingor.

Powerwalk



Det ömmade i kroppen när jag vakna. Jag tänkte en, okej två gånger på att sova vidare. Men. Jag tog mig i kragen och gick upp. Leta fram min reflexväst. Och promenera ut på en timmes powerwalk. Nu - nöjd.

Holiday




Igår visade dem den underbara filmen, Holiday. Feel good film på högnivå. Kärlek. Några tårar. Kan inte bli mycket bättre. Cameron Diaz passar så otroligt bra i denhär filmen. På tal om Diaz så spelar hon huvudrollen i filmatiseringen av Allt för min syster, boken jag läste ut här om dagen. Ett gott råd. Tänker du läsa boken. LÄS BOKEN FÖRST. Slutet är outstanding. Du förstör allt om du ser filmen först.

Nystart



Idag är det ingen vanlig måndag. Det är en måndag som innebär en nystart, i mitt nya liv. Ett liv fullt av träning och hälsosamma maträtter. Med mina mål uppsatta, Thailandsform, TjejVasan, seedningslopp för Göteborgsvarvet och slutligen det på tok för långa Göteborgsvarvet, krävs en ändring av fröken Marias nuvarande slappa livsstil. Inga ursäkter funkar denna gången. Nu gäller skärpning. Annars blir det några minsta sagt plågsamma lopp jag har framför mig. Träningspasset i dag bestod av release av nya bodystep programmet. Tufft och svettigt som jag gillar.

Näringslära




Måndag idag. Och kursstart (!?). Känns sisådär att börja på en ny kurs nu. Vill ju bara vara färdig med skolan. Sista rycket. FEM veckor kvar. Sedan Legitimerad Sjuksköterska. Men innan dess ska nutritionskursen avklaras. Dags att plocka fram sista krafterna. Känns alltid tungt första dagen med en studiehandledning full med uppgifter och seminarium. Med Jul och Nyår och lite ledighet kommer dessa veckorna säkert bara flyga förbi. Och vips så ligger jag och njuter på en strand någonstans i Thailand.

Kvällens snapshot







Kalaset var fantastiskt. Klant som man är, glömde jag kameran hemma. Wilmina bada i presenter. Sötisen tyckte dock det var roligast att slita av pappret och att sitta på paketen, och brydde sig mindre om vad som fanns inuti. Först bjöds det på flygande Jakob. Mycket gott. Efter det blev det såklart kaffe och tårta. Mamma Nina hade slängt magin lös i köket och trollat fram något magiskt goda rosamarängchokladfrosting bakelser. Dem var så goda att jag var tvungen att äta två, plus tårta då. Spenderade den mesta tiden med att leka med alla fina barn. Jag och Emma lekte bland annat matprogram. Kims släkt är helt fantastiska. Alltid lika trevligt att ses.

Bilderna är från kvällens fönstershopping.

Lucia



Hur i allsindar kunde tiden gå såhär fort. Lucia idag. Tänk, bara några dagar kvar till jul.


Årets andra julbord

 




är i magen. Det blev en minst sagt trevlig tillställning igår. Mätta och belåtna blev vi nog alla. Usch, jag äter alltid för mycket på julbord. Det kvittar hur många gånger jag gjort misstaget. Jag lär mig tydligen aldrig. För varje gång gör jag om det. Äter tills magen skriker stopp. Och då är det oftast försent att sluta äta.

Söndag idag. Och lucia (!?). Hur ska då detta firas? Jo, lilla söta Wilmina firar 1 års kalas. Mm, ännu mer mat. Först, julstädning.


Lördag kväll





bjuder på tjejkväll. Vi ska på fabulous julbord a la Hamnkrogen i Skälderviken. Ska bli mycket gott. Och förhoppningsvis en mycket mycket trevlig afton.

 


Mina damer och Kalle



Jihdes felsägning ikväll var ju klockren. Mina damer och Kalle, haha. Higher. Higher. Higher. Jag hyllar Erik till skyarna. Vilken röst grabben har. Helt otrolig. Helt klart kvällens stora vinnare. Håller båda mina tummar för att Erik ska få majoritet av rösterna. Har till och med ringt in och röstat, tilll Kims stora förfäran. Go Erik. Go Erik.


Julstämning



Vita hyacinter inhandlades för att försöka påminna mig om att det snart faktiskt är jul(!?).

Skön fredag



Första julklappen är inhandlad. Till finaste Mamma. Det blev en mysig runda på stan tillsammans med Caroline. Vi avnjöt en god chailatte. Julshoppa. Och kom fram till att Ängelholms julskyltning är den sämsta vi sett.

Morgonpromenad




Äntligen lite frisk luft. Startade denna lediga fredag med en skön morgonpromenad. Inplanerat idag är att möta upp fina Caroline för inhandling av juliga hyacinter och en lång fika på stan. Men först ska jag läsa ut min spännande bok, Allt för min syster.

Godkänd bedside



Puh. Nu kan jag äntligen pusta ut. Idag har jag haft mitt bedside test på akuten. Halmstad Högskola har sedan några år tillbaka infört en Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen. Slutexaminationen är detsamma för ett antal sjuksköterskeprogram runt om i landet. Slutexaminationen innehåller, dels den skriftliga tentamen, som jag genomförde för någon vecka sedan, och dels en praktisk del. Den praktiska delen går ut på att studenten under 3 timmar bedöms gällande förmågan att genomföra omvårdnad på ett systematiskt sätt. Det hela gick ut på att jag först genomgick en förberedelsefas, därefter inhämtade jag tillräckligt/nödvändig information från patienten, utförde adekvata undersökningar och kontroller, för att på så sätt kunna upprätta en god omvårdnadsstatus. Vidare skulle jag reflektera kring alternativa diagnoser, problem, åtgärder och behov gällande patientfallet. Därefter planera nödvändiga åtgärder. I alla faser bedömdes jag av en bedömare, som inte träffat mig innan, gällande mina olika utförande. Jag fick ta hand om två olika patientfall. Ett ortopediskt fall och ett medicinskt. Det hela gick hur bra som helst, trots lite nervösa nerver vid starten. Jag blev klart godkänd!

Idag var dessutom min sista dag på akutmottagningen. Känns konstigt och lite tråkigt. Jag har verkligen kännt att det är här jag hör hemma. Akutplaceringen har helt klart varit min bästa placering. Mina två underbara handledare ska ha ett stort tack. Aldrig tidigare har jag sett ett sådant engagemang. De hade till och med formulerar ett eget bedömningsformulär där de på en hel A4 beskrivit positiva saker om mig. Kan man bli mer rörd? Jag har haft fem otroliga veckor, där jag lärt mig något nytt varje dag.

 


Boktips



Allt för min syster. Ett absolut läsvärt boktips. Boken handlar om Anna som är född för att genetiskt matcha sin svårt sjuka syster Kate, som drabbats av en svår form utav leukemi. Anna har i alla lägen ställt upp för att rädda sin syster. Men nu har hon fått nog. Hon söker upp en advokat för att få rätten att bestämma över sin egen kropp. Kate blir allt sämre och för att överleva behöver Anna donera sin ena njure till systern. Snyftfaktor garanteras.  

Årets första julbord



Årets första julbord är i magen. Efter en intensiv vecka, med sex pass på akuten i Halmstad, var det dags att svira om till årets första julbord. Hamnkrogen i Viken. Med höga förväntningar intog vi julmaten. Betyget blev mycket väl godkänt. Alla mina favoriter fanns på plats. Varmrökt lax, en god janssons frestelse och risalamalta. Allt på julbordet hemmalagat, precis som det ska vara. Efter fyra omgångar mat var man minst sagt spänd om magen. Hur det är möjligt att vakna hungrig efter all den maten är fortfarande ett mysterium.

Godkänd



Ytterligare ett glatt besked. Jag är godkänd på den nationella tentamen. Tjoho vad skönt! Är precis hemkommen från ett intensivt, men galet intressant pass på akuten. Vi fick in tre traumalarm på raken. Fullt ös. Tur man åt rejäl frukost kl 05:30. Blev lunch vid två-tiden. Det där med att äta kan man aldrig räkna med när man jobbar på en akutmottagning.

 


Träningsvärk




Vaknade med skön träningsvärk. Igår var jag iväg och styrketräna för första gången på jag vet inte hur länge. Skäms på mig. Just nu känns mina träningsmål väldigt långt borta. Thailandsformen ligger risigt till. Armstyrkan inför Vasan ligger risigt till. Och löpformen inför Göteborgsvarvet ligger risigt till. Jag har minst sagt en tuff tid framför mig gällande att försöka toppa min träningsform. Har haft en långdragen förkylning och för mycket stress i min vardag som gjort att det inte funnits tid till träning. Tidsbrist är en dålig ursäkt. Kanske är det mer min motivation som inte vill infinna sig. Igår bestämde jag mig iallafall för att minst en gång i veckan framöver måste armarna få sig en rejäl omgång. Mitt nya träningsmål. Ett ynka mål ska jag väl ändå försöka kunna uppnå. Nu - kvällstur på akuten.

Lycklig




LYCKLIG. GLAD. NÖJD. Jag var på anställningsintervju förra veckan. Idag fick jag reda på att jag fick jobbet!


SJUKSKÖTERSKANS LEDARSKAP I DEN PATIENTNÄRA OMVÅRDNADEN




Idag är det tisdag och jag är ledig. Eller ledig är väl kanske fel ord. Sitter och försöker komma på en bra presentation av min C uppstas. Det ingår i kursen vi läser nu att presentera sin uppsats på praktikplaceringen. Och det är inbokat på fredag. Jag skrev om sjuksöterskans ledarskap i den patientnära omvårdnaden. För den som är intresserad av att läsa min uppsats, klicka HÄR.


RSS 2.0