Semester



Dagen vi längtat efter är kommen. I morgon åker jag och Kim till underbara Thailand. Vi ska tillbringa första veckan på lugna Koh lanta. Därefter åker vi vidare till Ao nang. Där möter vi upp ett kompispar, och en massa båtutflykter väntas. Som jag har sett framemot denhär semestern. Det ska bli underbart härligt att få komma bort och ladda batterierna. Att bara njuta av nuet. Sola och bada. Läsa. Unna sig massage. Äta god mat. Få energi. Mysa tillsammans med min älskling.

Vi ses här i bloggen när vi återvänt hem.

Energi



Fyller på kroppen med energi iform utav god dryck och havregrynsgröt. Denna härliga måndag startade på gymmet. Först blev det 5 snabba kilometrar. Avslutade med 25 minuter på trampmaskinen. Sista formfixaren innan vi lämnar snöiga Sverige för varmare breddgrader. Dagen kommer ägnas åt packning och inhandling av diverse småsaker. Imorgon bär det nämligen av till Thailand. Härligt!

Två höjdpunkter



Två höjdpunkter. På en och samma dag. Går detta ihop? För mig som mänsklig, nej. Mitt i all examenshets fick jag ett glatt och ett tråkigt besked på posten. En av mina bästa barndomskompisar ska gifta sig. Det tråkiga, i detta annars fantastiska besked, är att dagen de valt är den 22 Maj. Den dagen årets prestation ska, skulle genomföras. Blev en del tårar. Jag har förberett mig mentalt. Funnit motivation. Inspireras av utmanande träningsprogram. Anmält mig till seedningslopp. Och nu kan jag inte starta. Känns faktiskt en aningen ledsamt. Att genomföra båda sakerna är en omöjlighet. Att utesluta från bröllopet är en omöjlighet. Det enda alternativet är att tänka om. Nästa år. Men 2010 då? Kanske Broloppet? Men precis som Göteborgsvarvet tog platserna slut för länge sedan. Leta plats på blocket? Ska ta mig en funderare i Thailand. Hämta energi. Och satsa om.

Legitimerad Sjuksköterska




Har numera titeln Legitimerad Sjuksköterska. Examensdagen startade klockan 10 med champangefrukost. Nervositeten började infinna sig. Vi fortsatte vidare till kyrkan, där lärarmingel stod på schemat. Kyrkan började fyllas med nära och kära. Klockan blev snabbt ett. Tiden var inne. Vi stegade in i kyrkan till toner av syster Jane. Tal hölls av präst, lärare och studenter. Bildspel över de tre studieåren vi haft tillsammans visades. Cermonin avslutades med broschutdelning och fotografering. Examen fortsattes att firas tillsammans med släkten.

Är glad att jag tog steget ut i akademernas värld och stolt med en Fil. Kand. i Omvårdnad och en legitimation i att utöva sjuksköterskeyrket.

Sittning på Gastons



Igår hade vi vår sista sittning med klassen. Nästan lite sorligt. Efter tre år har många nya relationer vuxit fram. Jag hoppas hålla kontakten med så många som möjligt. Tänk, om ett år framåt har vi alla specialiserat oss på olika saker. Blivit rutinerade sjuksköterskor. Spännande. Kvällens tillställning blev jättelyckad. Mycket god mat serverades på Gastons. Fotograferingar skede åt höger och åt vänster. Minnen från termin ett diskuterades. Framtiden. Ett bra avslut.

Dagens köp



16 burkar tonfisk. 48 ägg. 7 burkar majonnäs... På examensdagen serveras godaste smörgåstårtan á la Kims mamma.

Första milen



Yes, ni läste rätt. 2010 första mil är i benen. Planen var 5 eller 10 km. Ett varv är 2,5 km. Men efter 5 km kände jag att jag hade mer. Efter tre varv kunde jag ju inte sluta för de resterande passen på veckans träningsschema är 5,6 eller 10 km. Så jag bet ihop och joggade iväg på mitt fjärde varv. Väl i mål hade jag avverkat hela 10 km. Och känslorna? Passet kändes bra, nästan hela tiden. Det var perfekt löparväder med blå himmel, någon minusgrad och med ett hårt underlag. Jag höll ett ganska långsamt och behagligt tempo under hela passet och kände aldrig dem där jobbiga känslorna. Ett skönt löppass. Precis som det ska vara.

Inget mer plugg


Foto: Scanpix


Inget mer plugg. Inga tentor. Inga seminarium. Inga måsten. Det är över. Jag har nu, denna ljuvliga tisdag, avslutat mina högskolestudier. På fredag tar jag examen. Får mitt examensbevis. Snart håller jag min sjuksköterskelegitimation i handen. Halleluja. Jag har fortfarande inte förstått att jag inte ska åka till Högskolan i Halmstad något mer. Okej, kanske i framtiden, när jag vidareutbildar mig. Utan istället ska jag åka åt motsatt håll. Till Helsingborgssjukhus. Jag ska arbeta på avdelning 31. En kärl och onkologisk kirurgavdelning. Som SJUKSKÖTERSKA.


Skön start


Foto: Scanpix



Startade denna underbara dag med ett 7,5 km långt löppass. Höll ett relativt långsamt tempo och kände att jag nog kunde gjort ett varv till på slingan, det vill säga milen.  Skönt och inte uppleva löpningen som jobbig. Milen skall ju trots allt sitta i benen innan söndag. Tisdagen fortsatte därefter med förberedelser inför sjuksköterskeprogrammets sista studiedag, examinationsseminarium.


Kettlebells



Intar nu soffläge efter 40 minuters tuff Kettlebellsträning med Lauren Brooks, samt en kort, men snabb powerwalk. Veckans träningschema består av 4 löppas enligt Anders Szalkais träningsprogram. 5, 6, 7 och ett 10 km pass är vad som skall presteras i veckan. Därutöver har jag lagt in ett styrketräningspass samt ett valfritt pass. Dagens träning blev strykning av den valfria formen.

Sista föreläsningen



Jag kan inte tro det är sant, men idag hade vi vår sista föreläsning. Sista föreläsningen på sjuksköterskeprogrammet. Helt ofattbart. I morgon är sista skoldagen, med examinationsseminarium. På fredag tar jag examen (!?). Tre år har gått fort. Mycket fort. När jag tänker tillbaka till termin 1. Då kändes det som evigheter tills jag skulle bli legitimerad sjuksköterska. Nu är jag där. Som student är man alltid skyddad. Har alltid någon som observerar dig. Någon som kontrollerar att du gör rätt. Men nu. Nu skall jag stå på egna ben. Ta egna beslut. Avgörande beslut. Ha någon annans liv i mina händer. Ett stort ansvar. Steget ut i arbetslivet. Min framtid.


Kusinträff


Träff med mina fina kusiner var inbokat för gårdagen. Vi startade kvällen med tacos. Enkelt, men såå gott. Därefter var det dags att utmana varandra i Wii. Förra gången vi spelade boxning hade jag träningsvärk i nästan en vecka efteråt. Effektivt. Det blev baseboll, tennis och en del boxning. Känner mig en aningen öm i högran idag. Gud vilket roligt spel. Det blev en mycket trevlig kväll.

Hälsofreak



Efter en skön sovmorgon och god frukost begav jag och Kim oss till gymmet. Planen var lite konditionsträning på crosstrainermaskinen. Då januari månad innebär högsäsong på gymmet, var maskinen såklart upptagen. Kände inte för styrketräning då jag fortfarande kände av lite träningsvärk. Fick bli löpbandet, igen. Fokuserade på andningen och andades in på höger. Inget håll. Först sprang jag 5 km i medeltempo och avslutade med två intervaller i maxad uppförsbacke á 400 meter. En minst sagt jobbig avslutning. Efter träning skriker min kropp alltid efter energipåfyllning. Då Thailandsresan närmar sig med stormsteg och utrensning av kylskåpet är aktuellt, resulterade lunchen av den här hälsotallriken. Moi ett hälsofreak? Njaee.

Klädbyte


Igår blev det fredagsmys tillsammans med fina Caroline. Vi hade mycket att ta igen efter alla helger på annat håll. Vi lagade god lax. Såg preimäravsnittet av Let´s dance. Och rensade våra garderober. Kläder som bara ligger och dammar längst in i garderoben. Som aldrig används. Så vi har kommit på den geniala idén att byta kläder med varandra lite då och då. Voilá, dessa fina plagg blev nykomlingar till min garderob.

Håll


Foto: Scanpix


Igår avverkades veckans sista löpningspass, enligt träningsprogrammet. Det var ett kort lättdistanspass på 5 km.
Då temperaturen visade 12 minusgrader kändes löpbandet som ett enkelt beslut. Efter drygt en km började jag känna av håll i högra sidan. Håll får jag väldigt sällan. Efter två km var det helt outhärdligt, det kändes som en kniv skar genom magen. Jag försökte med alla tips; fokusera på andningen, andas in genom näsan och ut genom munnen. Trycka in mina fingrar på det onda stället. Sträcka upp armarna mot taket. Men inget hjälpte. Jag var tvungen att avbryta. Irriterande. Ställde mig på trampmaskinen i 20 minuter. Hållet försvann och jag gav mig upp på löpbandet igen. De 5 km skulle springas. Efter tre km kommer det tillbaka, jag saknar ner, går till och med i en minut och börjar springa igen. Känner av hållet de sista två men inte lika farligt som innan.

Varför får man då håll? Orsaken till håll är ett omdebatterat ämne, där den definitiva orsaken inte ännu är fastställd. En del forskare säger att håll beror på kramp i diafragman. Någon annan menar att håll uppkommer när ligamenten runt magsäcken utsätts för drag och belastning, som vid löpning. Medan någon annan forskare tror att det beror på slitningar på diafragman, att de inre organen är snedfördelade åt höger och vänster i bålen. Om man andas ut luften med när man trampar ner vänsterfoten blir det därmed större slitningar. Forskarna rekommenderar att andas ut på högerfoten istället för att undvika håll. Har ingen aningn om vilket fot jag andas ut på, men det är värt att tänka på vid nästa löptillfälle.


Sista Thailandskvällen



Igår hade vi vår sista Thailandskväll. Nu börjar det verkligen närma sig. Om drygt en vecka åker vi. Spännande. Det var Sofie och Fredrik som stod för gårdagen. Det bjöds på flygande thailändare, det vill säga flygande jakob i deras nya, otroligt fina lägenhet. Mycket gott. Vi gick igenom packningstips, drömde oss bort på Bamboo Island och kom fram till att det vore nog en bra idé med att införskaffa sig ett recept på åksjukepiller. Framförallt för mig, som blir sjösjuk bara av att åka över sundet. Jag kan inte förstå att det faktiskt snart är dags. Och om 9 dagar tar jag examen. Vilket är snäppet ännu overkligare. Mycket att se framemot.

Klädd i randigt



Klädd i randig haldsduk drar vi iväg på veckans andra middagsbjudning. Härligt!

Ett vitt skånelandskap


Foto: Scanpix


Istället för den planerade promenaden, beslöt jag och Kim oss istället för en löprunda efter morgonens frukost. Det hade snöat hela natten och låg flera cm nysnö.
Jobbiga tankar från gårdagens pass gjorde sig påminda. Men är man två blir det genast en helt annan sak. Tror bestämt att en löparkompis inte vore en helt fel grej. Dagens runda blev på 6km spåret. Så fantastiskt fint med den vita snön. Och håll i hatten, vi mötte två längdskidåkare. Det minsann är ingen vanlig syn nere i Skåne. För att beskriva passets känslor, var dem inga sköna idag heller. Dock något bättre än gårdagens. Klockan, den lämnades hemma.


Smoothie



Receptet på en bra start på dagen; 1 kiwi, 1 banan och 2 dl naturell yoghurt. Smoothies är ett alldeles utmärkt val att starta sitt hälsosamma liv på. Gör en smoothie som mellanmål. Mixa till en smoothie när sockersuget infinner sig på kvällen. Smoothies ökar dessutom vitamin- och mineraltillförseln med de nyttigheter som mixas i. Ett enkelt och bra val i din vardag.


Helens middagsbjudning






Trettondedagsafton igår och middagsbjudning hos fina Helen. Kvällen bjöd förutom på fantastisk mat, på ett speläventyr á la retro. Kan väl till mitt försvar säga att jag inte är en höjdare på frågespel, men vi fick faktiskt dem svåraste frågorna, därav mitt lag blev dem stora förlorarna. Men som sagt, vem spelar för att vinna? Det är väl ett sällskappsspel, inte sant? Tack fina Helen för en mycket trevlig kväll.

En runda på stan


Behövde en ny foundation och traskade ner på stan. Inhandlade en foundation från chanel, som jag inte tidigare testat. Passade även på att inhandla en bra solskyddskräm för ansiktet, från clinique. Läppglanset från dior råkade bara komma med då säljaren tyckte det skulle passa sååå bra ihop med lite snygg bränna. Rundan på stan bjöd dessutom på en sjukt snygg reflex av fröken Maria när en duva nästan flög in i mitt ansikte. För den som inte visste, har jag fågelfobi. Några meter senare halkar jag och får tillbaka balansen i sista sekund. Måste sett ganska rolig ut.


Löppass i nysnö



Det syntes i snöspåren att jag inte var den första att pulsa igenom 7 km spåret idag. Med klockan runt armen tickade sekundrarna på, en aning för fort. Mitt psyke klarar tydligen inte av klockans hets, utan förvandlade löppasset till en ren plåga. Besvikelsen infann sig redan vid första km skylten, vilket inte bådar gott för resterande km. Har nu beslutat mig för att strunta i tidtagningen tills farten sitter där. Trots att träningen inte gav några positiva känslor, var det ändå skönt efteråt. Avslutade med mag-och ryggövningar med min kära kettlebell kula. Russian twist, är utan tvekan den mest effektiva magövningen jag genomfört.

Superdry


Denhär snygga t-shirten från superdry kom med posten idag. Fin. Kan nog komma till användning i Thailand. Idag är det exakt två veckor kvar. Nedräkningen har börjat.


Scones



Måndag och vanlig dag. Jag har blivit alldeles förslappad i alla dessa röda dagar. Orkar inte ta tag i mina studier. Hittar ingen motivation. Varför är det alltid så i sluttampen? Resan till Thailand som närmar sig med stormsteg gör ju inte det hela lättar. Det blir som för varje dag som går gör vetskapen om det behövda semestern sig påmind. Man är helt övertygad om att man inte klarat en endaste dag till i detta gråa land. Människan är konstig. Men tillbaka till verkligheten. Måndag idag och grupparbete stog på schemat. För att göra det hela lite mysigare startade vi studierna med sconeskalas. Arbetet är nu färdigt och en sak mindre tynger min kropp. Tur att jag har två helgdagar att se framemot denhär veckan.

Parkas jakt och trevligt sällskap



Gårdagen fortsatte mot Malmö. Där stod shopping med målet varm och praktisk vinterjacka. Fattas verkligen en sådan jacka. Besviken blev jag. Efter flera timmars iskall jakt med dåligt utbud, saknade storlekar, insåg jag att jag inte kommer bli någon jackägare denna dag. Jag hittade dock en peak performance parkas som jag förälskade mig i, men min storlek var givetvis slut. Ska leta vidare på nätet, annars blir det till att invänta nästa vintersäsongs jackor. Kvällen avslutades med god middag hemma hos barndomsvännen Maria och hennes sambo Peter. Vilket blev den bästa avslutningen man kunde önskat sig. Tack för en mycket trevlig kväll.

Löpning och kettlebell



Gårdagen inleddes med ett 7 km långt löppass i underbara fyra minus och klarblå himmel. Passet avslutades med några kettlebell övningar. Riktigt nöjd. Löpningen kändes bra. Det är dags att starta uppladdningen inför det halvmarathon jag fått för mig att genomföra. Det gör jag tillsammans med coachen Anders Szalkai 20 veckors träningsprogram inför ett halvmarathon. Jag har varit lite väl optimistisk och valt att köra programmet att klara halvmarathonet på 1 h och 45 minuter, vilket jag vet inte är genomförbart. Men tänkte dock endå försöka mig på träningsprogrammet även om mitt mål inte är att följa programmet till punkt och pricka. Dagens träning bestod av lätt distanslöpning 7 km på 40 minuter. Överskred dock tidsmarginalen på någon minut, men kände att jag inte klarade av att trycka på, för att åter igen tappa hoppet inför löpningen. Programmet startar med tre lugna distansveckor, för att sedan öka antalet träningspass och km. Kommer bli en tuff och rolig utmaning.

Årets första promenad




Vi startade 2010 med en lång skön promenad. Vi fick välja varsitt gemensamt nyårslöfte, jag och Kim. Mitt var att komma ut på flera gemensamma promenader. Det började iallafall bra...

2010



Vi skålade in det nya året igår. Och vilken god mat. Nyårsmenyn bestod av fantastisk toast skagen, faktiskt den godaste jag smakat. Till huvudrätt tillagade Kim sitt specialrecept på marinerad kall fläskfilé och till detta serverades en gräddig potatisgratäng med en kall örtkryddad provencalesås. Desserten var kvällens stora höjdpunkt, en alldeles galet god chokladpannacotta. Behöver jag säga att vi blev mätta och belåtna? Tolvslaget såg vid nere vid torget där kommunen annordnat ett hejdundrande fyrverkeri. Singstar och trivial pursuit på detta gjorde 2009 års nyårsafton till en mycket trevlig afton.

Mina nyårslöften, eller mer korrekt, mina mål 2010 handlar mest om träning, (som alla andras). Mitt största träningsmål är att upprätthålla en passion och glädje för löpning. Genom denna löparglädje ska jag genomföra Göteborgsvarvet och springa i mål på under två timmar.

RSS 2.0