Lördagens smörbomb - Moccabakelsen



Den här godbiten ligger skönt i kistan just nu. Mums. Är jag svag för bakelser eller är jag ett kakmonster?


Huskursexperten talar



Alla har vi våra huskurer som botar den ovälkomnande förkylningen. Det är allt ifrån vitlök, ingefära, apelsiner och honung som blandas ut i hettande tevatten.  Det här receptet hittade jag när jag bläddrade i ett nummer av ToppHälsa häromkvällen och tyckte det passade bra att bjuda på såhär i influensatider. Koka upp 5 skivor ingefära med skal på. Tillsätt 2 skivor lime, också med skalet på och lägg i en stor sked honung. Slurpa i dig under en filt framför soffan. Mm. I artikeln Gör din egen hemmakur skriver författaren att detta recept fungerar i nio fall av tio. Denna härliga dryck skall slurpas så fort det börjar kittla i halsen. Så skål på den! Ingen förkylning här inte.


Mitt liv som Hellner



Som jag skrev tidigare skulle just den här fredagen bjuda på något utöver det vanliga. Jag och Caroline, min vän och kollega från jobb, har tagit oss vatten över huvudet och planerat in en mastodontträningsdag. Vi startade dagen med 45 minuters spinning, följt av ett styrkepass med fokus på biceps, triceps, mage och rygg. Vi avslutade med favoriten, plankan. En minut och fyrtiofemsekunder. Rekord. Puh. Vi åkte hem och fyllde kroppen med mellanmål för två timmar senare, väntade dagens andra utmaning. Först 25 minuters fartfylld spinning följt av 30 min core. Benen och baksida lår och rumpa sved av ansträngning under hela cykelturen. Coremuskulaturen fick sig sedan en rejäl omgång. Ett riktigt bra corepass. Trötta, men stolta begav vi oss hem igen och fyllde våra magar med god lunch och choklad.  Efter varsin lång varm dusch bäddade vi ner oss i soffan framför senaste Twilightfilmen, Eclipse. Dagens tredje och sista utmaning var några timmar bort och vi tänkte både en och två gånger på att strunta i sista grejen, men tävlingsmänniskor som vi båda är, bet vi ihop. Men när filmen var slut och vi kändes oss som två mörbultade flickor, tittade vi på varandra och skrattade, det här är nog inte hälsosamt sa vi. Vi är ju trots allt ganska otränade för närvarande, båda två. Så vid halvfemtiden idag kunde vi pusta ut, vi var klara med dagens träningsdos. Det fick räcka med fyra pass. God work! Känns som helgen kommer bestå mest av träningsvärk faktiskt. Men det var det banne mig värt. Vi har haft en superdag.

Undra vad Hellner gör emellan sina träningspass?


Mysig lunch med Annika och Lexia



Innan jobb igår passade jag på att boka in en lunch med Annika. Det var alldeles för länge sedan vi sågs så vi hade en del att ta igen. Och hennes lilla flicka Lexia, växer ju så det knackar nu. Sötaste. Efter en trevlig lunch bestående av kyckling och bönsallad var jag redo för ytterligare en kväll på jobb. Bilden är från vår soliga sommarsemester på Rhodos 2004.


Matta, gummiband och kettlebells



God morgon. Då var min lediga helg över. Jag och Kim har praktiskt taget nästan låst in oss i vår lya över helgen, med undantag från träning i lördags, matinköp och en familjemiddag i gårkväll då. Det har varit såå skönt. Vi har bara varit. Kollat film, varvat Mad men med Gilmore girls, spelat spel, pysslat i lägenheten, frossat i pannkakor, kanelbullar, kakor och godis. Mycket välbehövligt. Idag vaknade jag med batterierna återfyllda och redo för januaris sista vecka. Jag har ätit frukost i lugn och ro, knåpat ihop en veckomatsedel och styrketränat här hemma. Med matta, gummiband, kettlebells och lite karaktär, kan det bli riktigt bra hemmaträning av. Ställde klockan på 45 minuter. Inga pauser. Utan ren effektiv träning, hela tiden. Jag fokuserade på längdåkningsmusklerna mage, rygg och triceps. Biceps fick hänga på och jag varvade övningarna med den grymma swingen, som tar från topp till tå. Härligt. Jag och finaste vännen Caroline, har satt igång en planktävling. Då plankan är i alla kategorier den jobbigaste och klart effektivaste magövningen, skall vi nu se hur länge vi pallar. Utgångsläget mätte vi på jobb (!?), en minut. Puh. Idag slog jag mitt rekord. Med 15 sekunder. En minut och 15 sekunder. Fy fasiken vad jobbigt. Inte lättare blir det att ha ett långsamt tidtagarur framför näsan som stressar med sina extremt långsamma sekunderar.

Förra veckan blev det tyvärr böter för min del. Den här veckan skall jag nog få ihop stjärnorna. På fredag väntar nämligen något utöver det vanliga.


Lördagsspinning



Hej. Jag lever. Varken haft tid, lust eller ork att uppdatera min blogg under veckan. Mitt arbete har tagit all min energi och jag har tillbringat dagarna där, och varje minut jag varit hemma har jag sovit. Har gått och lagt mig klockan åtta, två kvällar i rad nu. Social människa, nej inte direkt. Nu har jag en ledig helg framför mig, som inte är planerad, vilket hände sist för typ ett halvår sedan. Jag och Kim skall bara vara hemma, träna i den mån vi orkar och bara mysa med varandra. Som jag har längtat efter en sådan här helg. Igår kväll beställde vi pizza, åt lösgodis och kollade på hyrfilm. Det kallar jag fredagsmys. I morse vaknade jag först kvart över sex, och då hade jag sovit i tio och en halv timme i sträck. Skönt. Låg kvar i sängen, kändes konstigt att stiga upp halv sju en ledig lördag. Kvart över åtta fick jag nog. Steg upp och lagade mig en god frukost. Vela mellan pump eller spinning klockan tio. Men tänkte att det är nog pulsens tur att jobba. Jag bokade in mig på det 55 minuters långa spinningpasset. Jag har egentligen inte tränat så mycket spinning tidigare, inte riktigt varit min grej. Jag hoppas att jag ska fatta mer tyckte för det och börja träna cykling lite mer regelbundet, för det är huskeligt bra träning. Idag var med Camilla som körde passet. Det är säkert 50 % avgörande hur ledaren och hur musiken tilltalar dig, om du klämmer ut det där sista eller du bara blir irriterad och trampar på halvfart. Camilla var helt i min smak. Bitter över att jag glömde Garmin, igen. Hade varit väldigt intressant och se hur min puls arbetade idag, kändes som säkert 30 minuter utövades runt maxpuls. Fy fasiken vad jobbigt det var. Flera gånger fick jag samma känslor som efter ett grisigt intervallpass i löparskorna. Sista intervallen fick jag till och med mygla i, då jag höll på att trilla ur sadeln av ansträngning. Puh. Man kan väl summera om att jag nog inte kunde tagit ut mig mer. Efter intag av tre gudomligt goda tekakor från Sjöholms är jag nu back on track. Nu väntar småpil här hemma, skidåkning på teven och film. Mysig lördag på er allesammans.


Gilmore girls före träning



Igår valde jag Gilmore girls före träning. Dålig karaktär kallas det. Men när jag några timmar senare surfade in på min vän och kollegas blogg, och såg hennes prestation, dryga 8 kilometer morgonjogg, blev jag så bitter över mig själv att jag släpade mig till gymmet och körde stenhårt biceps, triceps, mage och rygg. Efteråt darrade armarna skönt och jag kunde med ett leende på läpparna klistra fast min första stjärna på januaris tredje vecka. Tack Caroline.


En otäckt söt kladdkaka



Lördagskvällen bjöd på middagsbjudning med käraste paret Maggi och Sebastian. Vi åt thaigryta och ett nytt recept på en kladdig kladdkaka med dumlekolor, som var otäckt söt, men fruktansvärt god. Vi fick ur dem några smaskiga detaljer om sommarens stora dag, kom i kapp med allt som hänt sedan sist vi sågs och avslutade kvällen med en omgång spel.


Pork´n´prawns



Ätit mycket gott på sistone, så här kommer ytterligare ett recept jag måste dela med mig av. Pork´n´prawns. Börja med det tråkigaste, skala 500 g räkor. Stek 200 g rimmat fläsk, eller bacon i små bitar, lägg på hushållspapper. Woka en halv purjolök, två morötter, sugarsnaps, en bit vitkål och en bukett broccoli. Koka 250 g äggnudlar. Gör en dressing på en hackad chili, en dl sweet chilisås, om man vill lite asiatisk fisksås, limeskal, limejuice, en msk sesamolja och en msk japansk soya. Vänd ner de kokade nudlarna bland de wokade grönsakerna och rör om. Tillsätt fläsk/bacon, räkorna och dressingen. Toppa med hackade cashewnötter. Voilá, så har du en fräsch asiatisk rätt som lätt slinker ner i magen. Bon apetit.


Intervalltopp följer intervalltopp

Gårdagskvällen startade med ett spinningpass. Evigheter sedan jag sist satt på sadeln. Borde definitivt ta mig till spinningsalen oftare, då det är ett ypperligt komplement för löpningen. Intervalltopp följer intervalltopp. Brant utför eller spikrakt uppför. Inga pauser, bara dryckespåfyllning under raksträckorna. Nästa gång skall jag försöka komma ihåg Garmin, så ni kan få granska mina pulstoppar här på bloggen.

Senare på kvällen hade vi spelkväll hemma hos Sofie, Fredrik och Max. Vi spelade Brainstorm och såklart favoriten, Ticket to ride, festade till det på Magnumglass och myste med sötaste Maxpojken. Hoppas ni också hade en mysig torsdagskväll?


Vintrig sallad med brysselkål, feta och apelsin



Åh, vilken god sallad. En riktigt matig sallad som man aldrig tröttnar på. Lättlagad, billig, men ändå lyxig. Perfekt kombo. Koka 3 dl hel bulgur enligt paketets anvisningar. Blanda bulgur med lite olivolja, flingsalt och peppar. Koka samtidigt efter tycke och smak färsk brysselkål och låt dem koka riktigt mjuka. Häll upp på ett stort fat. Hacka torkade fikon, två apelsiner, bladpersilja och fetaost och dekorera salladen med. Smycka slutligen med kärnorna från ett granatäpple. Åh, så gott. Till detta kan man ha crème fraiches nyhet syltad rödlök och timjan, som är en stor favorit i vårt kylskåp just nu. Är man hungrig, blir en grillad kycklingfilé pricken över iet. Ät och njut!


Tre stjärnor till mig


                      I brist på bilder bjuder jag på målgångsbild efter 2010s första miltävling, Änglamilen. 

Det var med en minst sagt ömmande kropp, jag begav mig till gymmet idag med. Usch, gårdagens dubbelpass har verkligen satt sina spår i kroppen. Igår körde jag först ett jobbigt, men kul body pump pass. Det tråkiga med Ängelholms nya vårschema är att nästan alla pass är förkortade till 45 minuter och kombinerade så att man kan köra dubbel eller trippelpass, vilket i och för sig är bra för den träningssugna. Men jag tycker ändå det är bäst med 60 minuters pass, om jag måste välja. 45 minuter på pumpen innebär att biceps och tricepslåten uteblir, vilket inte alls gynnar min vasauppladdning. Triceps kompletterade jag dock med att köra gummibandsträning, tricepsarmhävningar och kettelbell här hemma, men biceps fick vila. Efter pumpen vilade jag i cirka tre minuter, sedan körde jag body combat. Älskar combat, det är så vansinnigt kul. Likaså här 45 minuter. Men perfekt att kombinera pump och combat. Idag blev det också dubbelpass (!?) Kanske inte det bästa att chocka kroppen med all denna träning? Först 30 minuters core med boll. Och sedan, hör och häpna, 60 minuters, body step. Så kul och så jobbigt. Intervallträning när den är som roligast. Och nu är 2011:s träningsschema upphängt på kylskåpsdörren med stjärnor och böter och allt vad detta schema innebär. Gårdagens insats genererade två stjärnor medans dagens får motsvara en. Tre stjärnor och det är bara tisdag idag! Bra jobbat.



På måndag smäller det



Nu kickstartar jag igång det nya året med att sätta fart på lilla (stora !?) kroppen. I år hoppar vi över de där nyårslöftena som ändå aldrig klaras hållas. Jag är en periodare i det mesta. Jag vet att jag kommer komma in i en nyttigare period med mycket träning och bra kost. Men samtidigt vet jag också att jag kommer hamna i downperioder av onyttigheter och noll träning. Och det kan jag leva med. Men nu ställer jag in siktet på att kicka igång kroppen och starta uppladdningen inför TjejVasan, dock en aningens försenat då. Men nu kan jag inte gräma mig över de förlorade träningsveckorna, utan skall istället fokusera på att göra det bästa av situationen. Då det råder ishalka utanför fönstret blir det till Träningsakademin jag kommer gå. Min almanacka är redan fullklottrad med body pump, body combat, body step, spinning, core, cross fit och ren triceps, mage och ryggträning. Så håll i hatten, för nu skall det tränas. På måndag smäller det, hänger du med?


Mad Men säsong 1



Mad Men. En serie som hyllats av de flesta. Förmodligen var jag så full av förväntan av denna sextiotalsserie att jag först inte riktigt fattade grejen. Eller var den bara trögstartad (!?), för, för mig fick serien inte grep om förrän efter dryga hälften av första säsongens avsnitt. Kläderna, karaktärerna, könsrollerna, rökningen, drickandet, och otroheten är klippt och skuret från 60 talets livsstil och syn. Kläderna är helt fantastiskt fina. Så när sista avsnittet sågs häromdagen klickades säsong två och tre hem på direkten. Kan knappt bärga mig innan de landar i brevlådan. Det som gör serien så sevärd, förutom det ovannämnda, är att det inte uppstår ett nytt problem i varje avsnitt, som skall lösas, eller att en ny idé väcks till liv på reklambyrån. Utan serien har sitt eget lilla lunk framåt i reklamens värld och i Don Drapers liv. Trots att en del av karaktärerna är elaka och fruktansvärt hänsynslösa, visar de samtidigt svaga sidor som gör att man ändå sympatiserar för dem. Knepigt. Och Drapers geniala idéer och påhitt, gör serien till en solklar vinnare. Ett bra tips, för den som har missat.


Mitt 2010



Nytt år. 2011. 2010 lämnar vi bakom oss. Det är väl nu man ska blicka tillbaka på året som har gått. Jag tänkte faktiskt bjuda er på en liten tillbakablick på de viktigaste händelserna från mitt 2010.

Året började med att tre lärorika studieår på Högskolan i Halmstad led mot sitt slut. Jag blev äntligen legitimerad sjuksköterska. Stolt som en tupp tog jag emot min sjuksköterskebrosch på min examensdag och kunde ge mig ut i arbetslivet.



Men innan allvaret tog vid, begav jag och älsklingen oss till varmare breddgrader, närmare bestämt till Thailand. Där tillbringade vi första veckan på underbara Koh Lanta. Lugnets ö. Där varvade vi dagarna med lata dagar i solstolen, bokläsning, massage och njöt av det thailändska köket. Underbart. Andra veckan mötte vi upp Sofie och Fredrik i Ao nang, för lite mer håll i gång. Vi åkte ut på småöar, hyrde egen båtchaufför och blev attackerade av apor. En oförglömlig resa.



Hem till verkligheten vi for, till nytt jobb och nya utmaningar. Jag började arbeta som sjuksköterskaHelsingborgs lasarett, på en kirurgavdelning med specialiteerna kärlkirurgi och kirurgisk onkologi. Mitt första halvår som sjuksköterska var tufft. Jag ställdes ständigt på prov och hade utmanande dagar efter varandra. Numera är jag mer trygg i mig själv och trivs enormt bra. Mina kollegor är klippor, och förgyller mina arbetsdagar, varje dag.



Jag ställde upp i Tjejvasan för tredje, fjärde (!?) året i rad. Likt åren dessförinnan hade vi en veckas träningsläger innan tävlingsdagen tillsammans med kusinerna Emil och Andreas och morbror Tomas. Jag bodde hemma hos min kära mamma och fick en rejäl dos av minusgrader, skidåkning och semlor. Tjejvasan gick bra, fick bästa placeringen hittills, slog dock inte min bästa tid, men skidåkning är så väderberoende att man inte kan jämföra tider.



2010 har också varit ett år fullt av löpning. Redan 2009 anmälde jag mig till 2010 stora prövning. Mitt livs första halvmarathon, Broloppet. Det var en tung och jobbig period innan grundkonditionen satt på sin plats, men när den väl infann sig var det helt fantastiskt kul att springa. Jag djupdök i löparbloggar, grundläste runners world, skaffade mig min en gps klocka för att hitta rätt träningspass, för att på så sätt få ut det bästa av min kapacitet, och blev på så sätt löparfrälst. Fann löparmotivation och underbar vänskap i mina kollegor, som hjälpte mig mot mitt mål. Broloppet, 21 km, var utan tvekan ett utav mina bästa löparminnen. Det var ren glädje från början till mål. Jag sprang dessutom tre stycken andra milslopp som jag är mycket nöjd över.



Jag och Kim fick äran att dela min fina barndomsvän Peggys dag, då hon fick sin Tronna. Ett drömbröllop. En oförglömlig dag som jag aldrig kommer att glömma. Jag höll tal och var apnervös. Talet gick strålande och vi dansade till långt in på natten.



Vi åkte till Norge och besökte paret vi sett vigas. Där vandrade vi och fick se den berömda preikestolen, vilken syn, åt krabbklor och hade det sådär utomordentligt trevligt.



Jag och Kim semestrade uppe i Umeå. Vi åkte till Höga kusten och gick på vandringsled, det var helt otroligt fint. Jag fick äntligen se staden där min bror lever vardag.



Prag
. Ja, ditt åkte vi också. Vi tillbringade fyra fantastiska dagar i Prag med Caroline och Kristoffer. Vi turistade runt bland alla stadens sevärdheter och åt oss mätta och belåtna i det Tjeckiska köket.



Året avslutades som vanligt med Jul och Nyår. Julen är en utav mina favorithögtider och firades med min fina släkt. Julafton firades för första gången hemma hos Kims familj, och det var jättetrevligt. Det nya året skålades in med vänner nere i Malmö, med god mat och champagne.


Vinterstudion, spel och goda middagar



Igår for vi iväg för att hälsa på mormor och morfar. Alla vill ju passa på att träffa Magnus när han nu är hemma. Hos mormor och morfar bjöds vi på en mycket god kycklinggryta samtidigt som vi följde både damerna och herrarnas skidåkning i vinterstudion. De svenska skidfantasterna är så otroligt duktiga. Vi fikade god äppelpaj och anisbröd.

Jag och Kim fick bästa spelet av Magnus och Johanna, Ticket to ride, och som vi har spelat. Varje ledig minut (läs timmar) har vi suttit och spelat detta spe,l om och om igen. Galet kul. Kan verkligen rekommenderas. Sedan har vi ätit och ätit, och ätit lite till. Haha. Låter precis som vanligt i fröken Marias liv med andra ord.

Det har varit jättekul att sin bror och sambon på besök. Idag for de hem till Norrland igen, men vi ses om bara några veckor igen uppe i Mora för lite skidåkning. Och sedan har vi bokat in värsta grejen i vår, mer om detta i ett senare inlägg.


Fyra kusiner på en bild



Under min brors vistelse har vi bland annat haft en trevlig kusinträff. Magnus och Johanna, Sara och Jakob (Ola var tyvärr sjuk), Louise, Micke och Saga och jag själv och Kim träffades hemma hos oss för god middag, snack, paketlek och fotografering. Vi bjöd på kreolskgryta med ris, som blev väldigt lyckat. Till dessert blev det smarrig ananaspaj med vaniljglass, slår aldrig fel. Vi fixade med en liten försenad julklapp till farmor och farfar, fina fotografier på alla barnbarn. Resultatet blev väl sådär. Inte lätt att bli bra på bild om man inte är fotogeniskt lagd, vilket jag tyvärr inte blivit, kanske ligger i släkten (!?) Men efter flertalet omtagningar (läs typ hundra) blev alla nöjda. Varför är man så kritisk mot sig själv? Vi hade en jättetrevlig kväll och det var så kul att ses allihop.


Vi väntar finbesök


                                                    Jag och min bror Magnus på vandring i Umeå. Okt -10

Idag kommer min kära broder och hans sambo Johanna som är bosatta uppe i Umeå. De skall stanna i skåneland i en vecka och vara inneboende hemma hos oss. Mysigt. Kylskåpet är fyllt. Madrassen framrullad. Vi är redo för en vecka full med aktiviteter och goda middagar.


Childhood armbandet



Min arm smyckas idag av det här fina armbandet från Childhood. Armbandets färger beskriver var och en, en artikel i FN:s barnkonvention. De står för alla barns rätt till en värdig barndom. Vill du också göra en god gärning, gå in på Childhoods hemsida och klicka hem ett paket armband, du med. En perfekt present till en fin vän, och till dig själv.


Masquerade Ball 2010



Vi kikar in genom de igenimmade fönstren och möts av ett tjugotal människor, festliga klänningar i alla dess färger, smycken och juveler, herrarna har fluga och vi skymtar den ena snygga kostymkroppen efter den andra.

Mystiken tätnar när vi ser att alla bär mask... 2010 har gått mot sitt slut och det är dags att fira in det nya året.

Sådär fint lät inbjudan till årets sista dag, nyårsafton 2010. Aftonen firades tillsammans med min barndomsvän Maria och ett stort sällskap av härliga vänner. Vi intog en god trerättsmiddag, där värdparet fick en stor eloge för insats. Mycket gott. Under middagen var det klurigheter i form av en quiz och tolv kluriga frågor. Tiden tickade på, alldeles för fort, och vi begav oss ner till det närliggande torget för att skåla in det nya året. Brr, isande kallt och blåsigt. Vädret gjorde tyvärr att fyrverkerierna inte gjorde sig rättvisa på himlen, men det var fint ändå. Nyårskramar, bubbel och lyckönskningar delades ut åt höger och åt vänster. Efter festligheterna på torget begav vi oss tillbaka in i värmen för disco och nyårsmingel sent in på natten. Tack festfixarna Maria och Peter för en fantastiskt lyckad nyårsfest. Gott Nytt 2011!


RSS 2.0