When God Was a Rabbit



When God Was a Rabbit klickade jag hem ifrån bokus efter att jag läst om den på en utav mina många bokbloggar, jag ständigt snappar upp böcker ifrån. Det är en bok jag aldrig läst om jag inte sett den där. Varför vet jag egentligen inte. Kanske är det titeln som gör det? Det är en bok som ännu inte utkommit på svenska, varav lite långsammare läsning. En debutroman skriven av Sarah Winman. Det är en bok som inte är i närheten av någon annan bok jag tidigare läst. Språket är så vackert och stämningsfullt att man riktigt lever in i bokens karaktärer och handling. Boken handlar om en bror och en syster. Det är svårt att beskriva. Men den handlar om barndomen, hur barndomen formar oss som individer och hur vi sedan lever som vuxna, att växa upp, vänskap, familjerelationer, glädje, kärlek i alla dess former och tragedi. Det är en melankolisk läsning redan från början som liksom hänger med i hela boken, men som blandas upp med så mycket kärlek och glädje. Det är en bok som är perfekt bokklubbsläsning. En bok som man så gärna vill diskutera. When God Was a Rabbit är en bok ni bara måste läsa. Läs, läs, läs. Den är så, så bra. Jag gillar böcker som berör, som lämnar kvar något hos en. Detta är precis en sådan bok.


Ljuvliga sommarkväll



Igår träffades vi igen. Järngänget från gymnasietiden. Självklart svårt att hitta en dag då alla kan. Men fem av femtom (!?) är inte fy skam. Vi är idag utspridda över vårt avlånga land. Lever olika liv. Har helt skilda jobb. Intresserade av olika saker. Men ändå så har vi så fantastiskt trevligt när vi ses såhär. Jag hoppas vi alla försöker hjälpa till att inte tappa dessa spontanträffar, som betyder så mycket. Fina, fina tjejerna.

Igår var det mästerkocken Sara som stod för maten. Hon delegera ut uppgifter till oss andra, så av vi tillsammans åstadkom en utav de godaste middagarna jag ätit denna sommar. Ljuvligt sommargott. Vädret, deras fantastiska altan och stämningen gjorde kvällen till perfekt. Det var med ett leende på läpparna vi cyklade och la våra trötta (och hostsprängda) huvud på kudden.



Cykeltur med Sara



Jag har tappat räkningen över hur många gånger jag har varit borta och spanat och drömt mig bort vid vårt nyinköpta hus. Idag var det tillsammans med min finaste vän Sara, jag cyklade bort och drömde mig bort och diskuterade idéer med.

Härliga sommar. Måtte du vara här för att stanna nu. På måndag är det back in business igen och framtill dess behöver jag ladda upp med energi för höst och vintermånaderna. Sol, ge mig energi.


Livet på en pinne



Fina sommarkvällar måste man ta vara på. Bästa sättet är att bege sig till Bunkern i Skälderviken och mumsa i sig en Hamburgaretallrik framför havet till en magnifik solnedgång. En trubadur (som kunde sjungit någon volym lägre) hörs i bakgrunden och du myser med din käraste och goa vänner. Det är livet på en pinne en riktigt härlig sommarkväll. Lovely.


Från regn till solsken



Äntligen har solen och värmen kommit tillbaka. Kändes för en stund sedan att sommaren var över. Hemsk tanke att ha i slutet av juli. Vi svenskar behöver minst tre månader sommar för att överleva resterande månader. Dagen tillbringades i min fin fina vän Annikas trädgård, där vi lapa sol, snacka strunt, luncha och lekte bus med hennes bedårande dotter. Hur var din dag?


Vi agerar sjukvårdspersonal



Sommarens regnigaste dag och Helsingborgs stora dag för triathlon. En triathlontävling där jag, Caroline och doktor Håkan agerade sjukvård. Kirurgen 31 har alltså förflyttats ut i regn och blåst i gröna tält. Hela tre patienter fick vi ta hand om av alla de 300 som ställde upp i gårdagens tävling. 300 riktigt tuffa tävlingmänniskor. Att först simma, i de riktigt otäcka vågiga vattnet, en del endast iförda baddräkt, och att därefter cykla x antal mil i motvind och att slutligen springa fem eller tio kilometer med en nedkyld kropp, det krävs det pannben för. En enorm eloge till alla ni fantastiska människor som tog er i mål till mina och Carolines högljudda hejarop denna blåsiga och regniga dag. Vi är glada att inte fler skadade sig, även om vi självklart hade tyckt det varit spännande och adrenalinartat att få ta hand om flera av de riktigt vältränade kropparna som sprang förbi våra ögon, helt oskadda.


Trevligt med strategispel



Känns fel att blogga om den otroligt trevliga kvällen vi hade igår efter all intag av denna fruktansvärda information av det ofattbara som hänt vårt grannland Norge. Helt ofattbart. Har följt nyheterna hela dagen och känner mig helt totalt förstörd. Man tror inte att det är sant.

Gårdagskvällen. Jo, den tillbringades hemma hos Tobias, Anna och Gustav. Där var förutom jag och Kim, även Helen. Vi bjöds på, som vanligt, god mat. Inga kommentarer om min misslyckade efterrättspaj. Suck. Sen kom spelen fram. Carcassonne och Ticket to ride, två riktigt trevliga strategispel. Och vips så hade nio timmar passerat (!?). Ett arbetspass. En riktigt trevlig kväll med andra ord.


Hur kan en sådan ondska existera i vår värld?



Finner inga ord.

Hur kan en sådan extrem ondska existera i vår värld?

Idag går mina tankar till alla som drabbats utav denna ofattbara, fruktansvärda händelse i Norge.

Ta hand om varandra. Kramas. Lev i nuet. Man vet inte vad som händer i morgon.


Hasse Andersson, Soundtrip och utomhusbio




God morgon alla semesterfirare, och alla andra som arbetar såklart. Men vart tog det somriga värdet vägen(!?), så tråkigt med regn och rusk när man inget hellre vill vara utomhus.

En utav sommarens höjdpunkter upplevdes utan tvekan i onsdags. Det var fullkomligt magiskt. Tänk 3000 glada ängelholmare, Hasse Andersson, Soundtrip och utomhusbio på Tullakrok under en klarblå himmel (!). Med ett sådant upplägg kan det bara bli perfekt. Vi hade lyckats samla ihop ett rejält gäng, gamla goa tjejgänget från gymnasiet. Underbart att få träffa alla. Lovely. Picknick, filtar, kameror och ett glatt humör. Vi nynnade och skrattade till Hasses uppträdande som både innehöll sång och humor. Till Soundtrip hoppade och studsade vi i takt till nostalgi låt efter nostalgi låt. På den enorma skärmen när mörkret börjat komma visades Sällskapsresan. Kvällen var så lyckad så det gör ingenting att gårdagen i princip regnade bort. Åh, vilken kväll. Magiskt.


Födelsedagskalas följt av snabbvisit




Varsågoda, här kommer en dagens. I regn, rusk och blåst begav vi oss iväg på dagens födelsedagskalas. Tur det finns färgglada paraplyn som livar upp det gråa och trista vädret. Lilla Saga, min kusins barn har fått en paraply som hon nu praktiskt taget sover med. Det är för närvarande hennes bästa leksak, alla kategorier. Så paraply kan vara en himla bra investering, för alla.




Idag firade vi alltså min kära farmor. De bjöd på god buffé på en närliggande restaurang. Efter maten åkte vi hem till dem och fikade på flera sorters kakor och tårta. Matkoma hej och hå. Ibland önskar man de där extra magarna som kon har, för att slipa bli sådär äckligt propp mätt. Jag lekte lite med lilla Jakob som snart fyller ett år. Tänk ett helt år. Tiden går så fort. Man hinner knappt med själv. Sötaste lekte med allt han såg, de saker som var ajabaja eller nej, försiktig, var självklart det som var mest intressant. Hihi.


Söndagen avslutades med en snabbvisit hos min barndomsvän Peggy. Peggy bor numera i Stavanger, vilket gör att vi ses alltför sällan. Idag fick vi krama om varandra och jag pratade i illfart om hela karusellen kring vårt hus, tankar och idéer. Som tur är dröjer det inte länge förrän hon och maken Tronna besöker kära skåneland igen.


Enkel grillning hos oss






Den blivande bruden Margaretha, Sofie, Fredrik och lilla Max kom över igår kväll för en enkel grillning. Efter dagar av gråtrist svensksommarväder sprack äntligen molnen upp och solen fick värma våra kroppar. Härligt. Så snabbt man vänjer sig vid dessa höga sommartemperaturer, tänk om våra somrar alltid hade varit soliga och varma. Vad glada alla hade varit och vilken energi det skulle gett oss.  Idag är himlen åter täckt av gråa tråkiga moln. Regnet faller utanför de stängda fönstren. Tur gårkvällens umgänge gav oss båda två en dos energi.

I skrivandets stund är vi precis påklädda och redo att bege oss av till min kära farmors födelsedags kalas. Ha en bra dag alla fina bloggläsare!

 

 


Butiken & Magasin 36



Här om dagen begav vi oss ut till Höganäs för ett inspirationsbesök i den fantastiska butiken Butiken &Magasin 36. Jag vet inte hur många gånger jag åade mig, den skall jag ha, tänk om vårt hus kommer se ut såhär, etc. bland prylarna. Herre min gud vad fina saker. Det är exakt sådär jag vill bo. Och med hjälp utav alla mina favoritbloggar med samma stil och inredning, butiken i Höganäs och ett ständigt letande på loppisar och fyndhus, skall jag få till det, tids nog. Det är också det som är kruxet. Man vill ju ha allting på en gång. Hur skall man kunna hejda sig? Efter besöket körde vi ner till havet, fikade och drömde oss bort bland alla inredningsprylar, vintageandan och hur fint vi kommer att få det i Vårt hus.


En liten skymt

Äntligen. Efter månader, ja till och med år, kan jag nu lyckligt berätta att jag och Kim numera är husägare. Vilken lycka. Efter blod, svett och tårar fick vi slutligen det rätta beskedet; huset är ert! Vi skrek och hoppade av glädje. Vilken pers. Inte hade jag drömt om att det skulle vara såhär nervbitande att bli husägare. Minuterna som gick mellan telefonsamtalen från mäklaren, till att skriva kontrakt var mardrömslikt.

Huset vi har köpt är rena rama drömvillan, alla kategorier. Bara några meter från havet. Ett idylliskt och unikt läge. Ett gammalt hus, från 1932. Stor och mullig trädgård (där min kära moder kommer att få spendera hårt). Ett nyrenoverat kök precis i den där lantliga stilen som jag alltid drömt om. Nyrenoverad hall och tvättstuga, också precis i min smak. Och en icke färdigställd ovanvåning där vi skall fixa med golv och badrum. Jag är så glad och så lycklig att jag nästan spricker. Jag har bläddrat badrumskataloger så fingertopparna svider. Det finns en uppsjö av allting och hur skall man kunna välja? Åh, det kommer att bli så ljuvligt fint och ombonat. Självklart kommer ni, mina fina och kära bloggläsare få följa med in i renoveringsvärld och vårt nya liv i huset. Bästa sommarsemestern någonsin.


Minuterna spelar roll



Stop och belägg. Dagarna får inte lov att gå såhär fort. Helt plötsligt kommer semestern vara slut och höstlöven börja falla. Lite skrämmande är det allt att tiden bara rinner iväg. Morgonen blir sen eftermiddag och kväll blir långt efter midnatt. Eller kan man vända det positivt över att vi inte sitter hemma och rullar tummarna och undrar vad vi ska göra härnäst som får tiden att gå.

Gårdagen bjöd ännu en gång på middag i goda vänners lag. Grillen blir minst sagt flitigt använd i år. Kim börjar likna en grillmästare han också, även om han råkade grilla de här mumsbitarna en aningens för länge under senaste middagen. Igår hade vi finaste familjen Sara, Henrik och Isak på besök. Lilla Isak är nästan precis nykläckt och sådär härligt mysig som bebisar är. Sötaste. Vi hade en riktigt trevlig kväll tillsammans. Kameran glömdes helt bort så ni får hålla tillgodo med en närbild på mig.


Sommardag ute i Magnarp



I söndags hade vi mysigaste dagen med småtjejerna ute i Magnarp. Vi gick ner till stranden och plaskade runder och de små liven hade såå roligt. Efter en massa lek i havet var vi sugna på glass, och i brist på kontanter fick vi istället ta en promenad till Kims föräldrar och småtjejernas mormor och morfar, som är ett säkert glasskort. Det blev ett uppskattat besök. Vi traskade sen bort till en nybyggd lekplats som var så modern att jag och Kim fick fråga barnen hur man skulle göra på en del saker. Det blev några riktigt intensiva timmar och på vägen hem var det två utslagna hjältar som snarkade gott i vagnen. Vi spenderade sedan hela den sagolika kvällen ute i Magnarp som innehöll både ett oväntat kalas och godaste grillningen. Tänk om alla sommardagar hade sett ut såhär. Lycka.


En dagens



Här kommer den inte alltför ofta publicerade dagens outfit bilden.


En halv gul sol



Wow, vilken läsupplevelse. En bok som länge stått i bokhyllan utan att ha blivit påbörjad. Men nu äntligen blev det dags och oj vad bra den var. Boken handlar om Olanna och Kainene som är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, den politiskt engagerade Odenigbo och får en dotter, Baby.

Boken utspelar sig i Nigeria under inbördeskriget, eller under det såkallade Biafrakriget under sextiotalet och är en bok helt i min smak. En storslagen berättelse som berör, är välskriven och på samma gång lärorik. Vill du uppleva det bästa av läsning så kan jag varmt rekommendera denna välskrivna tegelsten om kärlek och lojalitet. Krig, grymhet och hunger. Om hur livet för välställda, utbildade människor faller samman och kampen för livet och de närmsta är det viktigaste.


En dag på stranden



Lördag och första dagen då vi inte hade någonting planerat. Skönt. Vaknade till klarblå himmel och skön sommarvärme. Packade picknickkorgen och cyklade ner till Ängelholms fabulösa sandstrand. Väl nere blev vi kort sagt, attackerade av, ja i mina ögon, hundratals, rapsbaggar. Urk och panik. Kli över hela kroppen. Jag klarade inte av att vara kvar en sekund. Istället cyklade vi bort till vår läsplats, lite längre bort vid en gräsplätt med en brygga. Och konstigt nog, fanns där inte en endaste bagge. Nice. Spenderade några timmar på gräset och läste ut min helt fantastiska bok, en halv gul sol, som ni snart kan läsa mer om här på bloggen. En helt fantastisk läsupplevelse. Vi cyklade vidare ut mot Vejbystrand och hängde hos Kims föräldrar en stund innan vi i motvind tog oss hemåt igen.

 


Ljuvliga sommar



Första semesterveckan börjar nu gå mot sitt slut. Vi har varit allt annat än osociala och har i princip haft besök eller åkt på besök hos någon eller några utav våra fantastiska vänner, varje dag. Nu senast var det Fredrik, Christine och Wilmer som var på besök. Jag hade bakat Leilas kladdkaka, och för den som inte provat, gör det! En kladdkaka som är så mycket godare än alla andra kladdiga grejor jag bakat. Mums. Leila är helt outstandig när det gäller bakverk. Med sig hade de också Mowgli, en liten söt hund som studsade runder som en tok de första minuterna innan hon lugnade ner sig och sen mest mös under köksbordet. Förutom fika och allt vi fick ta igen sedan sist, blev det mycket lek och stoj med sötaste Wilmer.


Härlig semesterbubbla



Dagarna går in i vart annat och vardagen och jobbet känns avlägset. Jag och Kim lever i en riktig semesterbubbla, precis som det skall vara. Igår tillbringade vi kvällen återigen i goda vänners lag. Denna gång med familjen Sofie, Fredrik och Max. Grillmästaren Fredrik som är suverän på att grilla fläskfilé, grillade som vanligt en svårslagen filé. Mör och saftig så den bara smälte i munnen. Hur gott som helst. Vi satt ute på deras nybyggda altan och beskådade den fina sommarkvällen. Men solnedgången framför ögonen, ett glas rödvin i handen och livet kan knappt bli bättre.


Grillning på en sommarvärmd balkong



Onsdagskvällen tillbringades med finaste familjen Caroline, Kristoffer och lilla Filip. Vi grillade god mat på en sommarvärmd balkong, lekte flygplan med Filip, avhandlade det ena samtalsämnet efter det andra, gottade oss i jordgubbar och glass och avslutade kvällen med en omgång spel. Ljuvliga Svenska sommar. Det borde vara sommar oftare. Och semester borde man definitivt ha mer utav.


I guppande vatten



I tisdags guppade jag runt med en liten schimpanshängande sötnos runt halsen på Halmstads äventyrsland. Och hua vad sjösjuk jag blev. Min balans är för bra för mitt eget bästa. Och bättre har den blivit med åren. Jag skyller således min extrema åksjuka/sjösjuka på min balans, vilket faktiskt sägs kan vara en utav orsakerna. Men mitt illamående fick läggas åt sidan och istället var det full fokus på barnen. Vi åkte i strömmen, ibland fem varv åt gången, fick kalsupar, åkte rutschbana, hoppa hoptorn, bubblade i polen och mycket, mycket mer. Titta på mig, titta på mig Maria. Åh, finaste gullungar. Vi avslutade dagen i Hembygdsparken med glass och lek.


Gårdagens outfit



Ljuvliga semesterdag. Molnigt men varmt. Först åkte vi iväg en shoppingrunda då jag var tvungen att akut inhandla en ny bikini. Efter mycket letande och provande hittade jag en som fick duga. Underdelen på ett ställe och överdelen på ett annat. En djungel av modeller, färger och former. Svårt när man vet exakt hur man själv vill ha, men konstigt nog inte hittar en enda som verkligen passar. Sen eftermiddagen och kvällen tillbringades ute bland fälten i Magnarp, under en klarblå himmel tillsammans med Nina, Rikard, Sam och Wilmina. Ljuvlig kväll.


En härlig sommardag



Bästa söndagen. Ett tolvtimmars umgängespass med min finaste kollega och underbara vän. Vad skulle man ha gjort utan sina vänner? Vädret som först skulle vara regn och rusk, egentligen hela helgen, blev istället utlandsvärme och klarblå himmel. Vi är inte dem som klagar. Packade strandväskan och letade fram bikinin som träddes på den icke bikiniformade kroppen. Intog beachen och premiärbadade i det 20 gradiga havet. Kallt, men skönt efteråt. Älskar sol, bad och värme. Lata dagar på stranden. Svalkade av oss på vår skuggiga balkong och njöt över vår perfekta start på semestern. Mumsade i oss godaste sushin och satte igång två filmer. Först ut var love and other drugs med snyggingen Jake Gyllenhaal och Anne Hathaway. Rekommenderar varmt. En rolig och mycket charmig film med massor utav sex som stundtals var riktigt gripande. Den bevisar ännu en gång att äkta och riktig kärlek övervinner allting annat. Den andra filmen en sorts kärlek höll i mina ögon, inte samma mått. Jag har själv läst boken, som jag gillade. Men filmen kändes för överdriven mot hans otrogna sida. Njae, den fick inget gott betyg från mig, trots en story som verkligen berör. Med en rödbränd rygg somnade jag snabbt trots att Kims sängsida ekade tomt och vaknade först när han flera timmar senare kom hem efter en riktig ösig konsert uppe i Göteborg. Hoppas ni haft en lika härlig helg som mig. Puss och Kram.


Tapas och sangria



Efter att halv ha smält bort under dopbjudningen var det bara hem och svida om. Tapas bjudning med tonvis av sangria var kvällens aktivitet. Det var fina Annika som ställt till med lite fest. En av tjejerna skall lämna underbara Skåne för större ytor, med flytt upp till huvudstaden. Efter mycket skratt och prat försvann kvällen i ett ögonblick och taxin stod på uppfarten. Utgången blev det till Bahnhof. Där kände jag mig rätt så nöjd. En aningens för nykter för att hålla takt med de andra tog jag min väska och gick hem de korta meterna och la huvudet på kudden efter en perfekt start på semestern.


Filips dopdag



Igår fick vi äran att få närvara vid Caroline och Kristoffers lilla underverks dop. Deras fina son Filip stod i centrum. Finaste hjärtebarn. Efter kyrkan samlades vi på bästa läget vid sundet och skålade i champagne och överdrösslade Filip med doppresenter. Halleluja vad varmt det var.  


Semester



Äntligen är den här, den efterlängtade semestern. I hela fyra veckor skall jag ladda om mina batterier och bara njuta av livet och allt vad ledighet innebär.


RSS 2.0