Prag, dag 1



Sent i måndags kväll anlände vi hemma i Skåne igen efter en magisk långweekend i Prag. Vi är proppfyllda med härliga och fantastiska minnen, från världens (!?) vackraste stad. Jag kan inte påstå att jag är en resvan person, som besökt många storstäder, men jag tror ändå att jag talar för många, med att påstå att Prag förmodligen är en av de mest tilltalande städerna i världen. Prag har aldrig förstörts av några krig och det finns en 1000-årig historia i många av de fantastiska byggnaderna. Dessa byggnader är så magnifika och vackra att det känns som att strosa omkring i en fantasivärld. I vartenda gatuhörn finns en arkitektonisk skatt med en unik karaktär.  Gatorna är som en labyrint, den ena leder till den andra med gränder både här och där. Och allt du bör se finns samlat i hjärtat av Prag. Vi har fascinerats över arkitekturen, utforskat sevärdhet efter sevärdhet, strosat omkring och hållit hand, umgåtts och njutit. Som ni ser ovan på bilderna, visade Prag sig från sin kallaste sida, med grader ner mot säkert dryga tio minus. Det var att tänka varmt och praktiskt på morgnarna. Långkalsonger, följt av flera lager. Vantar och mössor.

Prag är uppdelat i fem stadsdelar, Borgområdet, Lillsidan, Gamla staden, Judiska kvarteret och Nya staden. Jag och Caroline hade redan förbestämt vilka sevärdheter som inte bör missas under respektive stadsdel.

Gamla staden, och gamla stadens torg låg ett stenkast från vårt hotell. Vi kunde promenera till precis allt som bör ses, helt perfekt. Gamla stadens torg som en gång var stadens viktigaste marknadsplats, blev för oss, lika viktig. Här avslutade vi alla dagar med att dricka varmt rött vin eller varm äppeldricka. Underbart gott i kylan. Körer sjöng julmusik. Det vimlade av turister, stånd och marknader. Julgranen på torget, var den största och finaste jag någonsin sett. Julstämningen här var enorm. På gamla stadens torg reser sig stadens rådhus där det astronomiska uret finns. Hit kommer tusentals turister varje heltimme för att se urets figurer framför sin ritual. Uret byggdes 1491 och uppskattades så mycket av folket att de lät sticka ut ögonen på tillverkaren så att han inte skulle kunna tillverka ett liknande mästerverk. Ritualen är att döden studerar sitt timglas och drar i ett klockrep. Jesus och apostlarna dyker upp och slutligen galer en tupp att det hela är över. Lite tramsigt, men ändå så charmigt att så många kommer för att se denna ritual timme efter timme.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0