Grön ärtsoppa med focaccia



Igår kväll serverade jag min älskling och hans vän, Erik den här goda gröna ärtsoppan med nybakt varm focaccia med franska örter och oliver. Mums. Soppan har jag gjort flera gånger, och den får varje gång olika smaker. Igår var inte den bästa, men den slank ner ändå. Så mysigt med soppor när hösten tar över. Och nybakat bröd är ju faktiskt bland det godaste som finns.

Varsågoda, här kommer recepten;

Focaccia med färska örter och oliver

Deg:
25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1 dl mjölk eller filmjölk
2 tsk salt
1 msk honung
12-13 dl vetemjöl

På brödet:
1 dl olivolja
2 dl oliver
3 msk franska örter
1 msk flingsalt

Blanda och jäs degen under bakduk (cirka 45 minuter). Häll upp degen på väl mjölat bakbord och forma degen till två avlånga (beroende på vad du har för plåt), 1-2 cm höga bröd. Lägg bröden på bakplåtspapper. Pensla bröden med olivolja. Tryck ner oliver och strö på kryddblandningen. Avsluta med att strö på flingsaltet. Grädda omedelbart i ugnen i 230 grader i 20-25 minuter.

Grön ärtsoppa

1 gul lök
7 dl vatten
2 tsk örtkrydda
500 g frysta gröna ärter
2 dl matlagningsgrädde
½ dl vitt vin
1 tsk timjan
Salt och peppar

Finhacka löken och fräs med olivolja. Tillsätt vatten och örtkrydda. Låt koka upp. Tillsätt timjan och ärterna. Koka i cirka 5 minuter. Mixa soppan lätt med en stavmixer. Tillsätt grädde och vin. Smaka av med salt och peppar.

Lätt som en plätt och såå gott.


Kommentarer
Postat av: Maria

Åhh vad gott det lät, det får jag nog ta och prova nån dag...!!



Du är så pysslig Maria, kul att läsa!!

Kramar!

2010-09-14 @ 11:34:46
Postat av: Veronica Carlström

Verkligen supergod soppa Maria, den har blivit ngt. av en favorit här hemma. Inez slörplar bokstavligt talat i sig nonstop...

2010-10-31 @ 22:13:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0